Asteroīds 2004 BL86 palidos garām Zemei 26. janvārī

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiek uzskatīts, ka dinozauru bojāejas vaininieks bija aptuveni 10 kilometrus liels asteroīds. Lai arī šāda izmēra objekti Zemes tuvumā parādās visai reti, mazākie «brālīši» šad tad uzrodas, lai zemiešiem atkal un atkal atgādinātu, ka nedrīkstam aizmirst par to klātbūtni.

2015. gada 26. janvārī Zemei garām lidos 0,5 kilometrus liels asteroīds 2004 BL86. Tas atradīsies pietiekami tuvu, lai to varētu ieraudzīt jau ar binokli vai nelielu teleskopu. Tomēr pietiekami tālu, lai tu varētu justies drošs par savu ādu.

Nākamā reize, kad Zemei pietiekami tuvu lidos garām liels asteroīds, būs jau 2027. gadā, kad mūsu planētas tuvumā viesosies aptuveni kilometru lielais 1999 AN10.

Ja vēlaties piebiedroties astronomiem un amatieriem, kas vēros šo akmeni, tad ziniet, ka šī būs reize, kad asteroīds 2004 BL86 atradīsies vistuvāk Zemei turpmāko 200 gadu laikā.

Viens no veidiem, kā profesionālie astronomi plāno pētīt minēto asteroīdu, ir izmantot mikroviļņus. NASA Tālo kosmosa sakaru antenas Goldstounā un Aresībo observatorija Puertoriko tiks pavērstas pret 2004 BL86, lai iegūtu informāciju par šo objektu, kā arī asteroīdu plānots «fotografēt». Tā kā līdz šim par 2004 BL86 zināms ir ļoti maz, NASA Zemei tuvo objektu programmas vadītājs Dons Jeomans paredz, ka iegūtie dati varētu sagādāt arī kādu pārsteigumu.

Asteroīdu 2004 BL86 atklāja 2004. gada 30. janvārī LINEAR projekta ietvaros.

«Asteroīdi ir kaut kas īpašs. Tie ne tikai ir nogādājuši uz Zemes dzīvības attīstībai svarīgus elementus un ūdeni pagātnē, bet nākotnē asteroīdi kļūs par vērtīgiem derīgo resursu avotiem. Tos izmantos par degvielas atjaunošanas stacijām, cilvēcei izplešoties arvien tālāk un tālāk Saules sistēmā. Asteroīdos ir kaut kas tāds, kas liek man skatīties augšup,» komentēja Dons Jeomans, kurš pēc 17 gadu ilgā darba NASA Zemei tuvo objektu programmas vadītāja amatā ir nodevis stafeti tālāk Polam Čodasam.

NEO programmas ietvaros asteroīdi un komētas tiek pētīti gan ar teleskopiem uz Zemes, gan kosmosā. Tiek meklēti jauni, analizēti jau zināmie, lai precīzi noteiktu to trajektorijas un potenciālos draudus mūsu planētai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu