Pēc 100 gadiem mēs beidzot novērtējam baletu pienācīgi?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izrādās, baleta mākslinieki Latvijā ilgus gadus ir jutušies nenovērtēti, jo nosaukumā Latvijas Nacionālā opera nav minēts vārds «balets».

Latvijas baleta māksla ir zināma un novērtēta ārpus mūsu valsts robežām, un bieži vien tieši viņi ir Latvijas vārda nesēji pasaulē. Tomēr tikai padomju laikos šis nams bija Valsts akadēmiskais operas un baleta teātris, bet

kopš neatkarības atgūšanas vārds «balets» no nosaukuma bija pazudis.

«Baleta trupa izveidota 1922. gadā, pati opera dibināta 1919. gadā, tagad esam nonākuši līdz tam, ka mums vienlīdz jāizceļ gan opera, gan balets kā žanrs. Tam bija vajadzīgi 100 gadi? Labāk vēlu nekā nekad,» secina KM valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters.

Tagad situāciju nolemts mainīt un Latvijas Nacionālās operas likumā tiks veikti grozījumi, nosaukumam pievienojot arī vārdu «balets».

«Mums ir izcils balets, ar to ir jālepojas, un šis nosaukums būs daudz informatīvāks arī apmeklētājiem, Rīgas viesiem, kas varēs noskaidrot, kurā institūcijā jāmeklē baleta izrādes,» domā Lielpēters.

Līdz ar to mums tagad būs Latvijas Nacionālā opera un balets.

Baleta mākslinieki atzīst, ka beidzot jūtas novērtēti.

«Protams, mēs esam ļoti priecīgi par to, mēs to uztveram kā ļoti augstu novērtējumu mūsu darbam, un gadu gaitā tas arī atspoguļo mūsu organizācijas saturu, jo mēs sniedzam gan operas, gan baleta izrādes un mūsu balets pašreiz patiešām ir ļoti, ļoti augstā līmenī,» runā LNO baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

Aptaujātie kultūras darbinieki uzskata, ka Latvijas Nacionālās operas nosaukuma maiņa ir atbalstāma.

«Baleta mākslinieki sāk mācības 4-5 gadu vecumā un 15 gadus mācās, lai vispār nonāktu uz lielās skatuves, viņi, protams, gribētu lai arī tiktu pienācīgi novērtēti,» uzskata A. Čaka muzeja direktore Antra Medne.

Nosaukuma maiņa izmaksās vairāk nekā 13 tūkstošus eiro

– šī nauda teātrim būs jāatrod pašam savā budžetā, un par to tiks veidots jauns operas logo, drukātas jaunas veidlapas, kā arī veidota mājas lapa. Mazo kultūras iestāžu izpratnē tā esot liela nauda. Taču Kultūras ministrijā šos izdevumus neuzskata par pārmērīgiem.

Iecerēts, ka valdībā atbalstītie likuma grozījumi stāsies spēkā 1.martā, taču pirms tam tie vēl būs jāpieņem arī Saeimā. Jāatzīmē gan, ka par Latvijas Nacionālo operu un baletu tiks pārdēvēta tikai organizācija - operas ēkas vēsturiskais uzraksts un blakus esošo sabiedriskā transporta pieturvietu nosaukumi mainīti netiks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu