«Mazā Zolitūde» – tā advokāts par tiesas prāvu, kurā apsūdzētas bērnudārza darbinieces

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viņām draud kriminālatbildība par gadījumu, kad pastaigas laikā 12 metru dziļā kanalizācijas šahtā iekrita trīs gadus veca meitenīte. Apsūdzēto aizstāvis uzskata – kārtējo reizi atrasti pāris vainīgie, kamēr slikti funkcionē vesela sistēma.

Skatot tiesā lietu par mazas meitenes iekrišanu akā bērnudārza teritorijā, trešdien par notikušo iztaujāti liecinieki. Savukārt aizstāvība pauda, ka teritorija, kurā atradās bērni, iespējams, nebija nožogota un nemaz nebija nodota apsaimniekošanai bērnudārzam.

Dievs stāvējis viņai klāt – tā, apskatot negadījuma vietu, teica glābēji par trīs gadus veco meitenīti, kura, iekrītot 12 metru dziļā kanalizācijas šahtā, salauza kāju un guva pāris sasitumus. Negadījums notika 2013. gada martā bērnudārza «Laimiņa» teritorijā pastaigas laikā, kad ar bērniem bija audzinātājas palīdze.

Bērnudārza vadītāja toreiz tika atstādināta no amata. Trešdien gaitenī pie tiesas zāles viņa satika meitenītes mammu. Atvainojās. Par notikušo nevēlas runāt neviena no abām. Bērnudārza ilggadējā vadītāja jau gandrīz divus gadus ir bez darba, bet meitenītes mamma, atceroties baiso dienu, arī tagad nespēj valdīt asaras. Tiesā viņa prasa kompensāciju, bet negribot vērsties ne pret vienu personīgi.

«Man ir pretenzijas pret bērnudārzu vispār. Kā, kā vispār tā varēja notikt? (..) Kad es atbraucu pie bērna uz slimnīcu, viņa bija reanimācijā un stāstīja – «mammu, es biju uz lūkas un pēkšņi viņa vienkārši nokrita un es nokritu ar to lūku un kliedzu»,» saka meitenītes mamma.

Virknei bērnudārza darbinieku pēc notikušā izteikts rājiens, arī audzinātājas palīdzei, kura bija izvedusi bērnus pastaigā. Bet uz apsūdzēto sola – bērnudārza saimnieciskās daļas vadītāja un medmāsa. Abu pienākumi paredzot novērtēt, vai teritorija ir bērniem droša. Apsūdzētās savu vainu neatzīst. «Savā ziņā šī ir tāda, es uzskatu, mazā Zolitūde.. kur sētnieks ir saukts pie atbildības, bet citas amatpersonas varbūt nav sauktas,» norādīja apsūdzētās advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Advokāts arī uzskata – iespējams, teritorija, kurā negadījums notika, nemaz nav bijusi viņa aizstāvamās pārziņā. «Bērns iekrita bedrē, kas atradās no jauna pievienotajā teritorijā un kas nebija labiekārtota,» norādīja bijusī bērnudārza «Laimiņa» vadītāja Ingrīda Krivāne.

Bijusī bērnudārza vadītāja skaidro – pašvaldība vairākus gadus kavējusies ar jaunpievienotās teritorijas labiekārtošanu un darbiniekiem dots mutisks rīkojums bērnus tur nevest. Audzinātājas palīdze skaidro – turp devusies, jo īstais bērnu laukums bijis slidens. Tā darīts arī iepriekš, turklāt tobrīd jaunā teritorija no vecās neesot bijusi norobežota. «Iepriekš tur it kā bija tā lente, bet tajā brīdī man liekas, ka nebija,» piebilst bērnudārza audzinātājas palīdze Jeļena.

Neskaidri ir arī apstākļi, kāpēc īsti meitenīte akā iekrita. Drīz pēc negadījuma parādījās ziņas – akai bijis dubultais vāks, apakšējais negadījuma brīdī bijis vietā, augšējais – iespējams, nozagts. Savukārt vienas apsūdzētās advokāts uzsver – šahtas dibenā atrasti divi vāki, tāpēc, iespējams, negadījuma brīdī tā bijusi pilnībā noslēgta. «Šo akas vāku ir nepieciešams uzrādīt. Pirmkārt, es pats to neesmu redzējis, mana kliente nav redzējusi šo vāku, tas kaut kur glabājas Bauskas ielā, mēs pat nezinām, kā tas izskatās,» norādīja Vārpiņš.

Liecinieku nopratināšana turpināsies, kad pēc apsūdzēto aizstāvības lūguma tiesas zālē tiks nogādāts arī liktenīgās kanalizācijas šahtas vāks.

Ziņots, ka nelaimes gadījums notika 2013.gada martā Rīgas pašvaldības 21. pirmsskolas izglītības iestādē «Laimiņa», Kalngales ielā 2. Negadījums noticis laikā, kad audzinātāja vedusi bērnus pastaigāties pa bērnudārza pagalmu. Bērns bija lauzis kāju un guvis galvas traumu, meitenītei tika veikta augšstilba operācija.

Pēc negadījuma Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments nolēma ar «Laimiņas» direktori Martu Krivāni pārtraukt darba tiesiskās attiecības.

Saistībā ar notikušo tikusi sākta krimināllieta, un lietā apsūdzētas divas bērnudārza darbinieces - Margarita Tolstova un Gaļina Gimazova, kuras nebija pārliecinājušās par teritorijā esošo kanalizācijas vāku drošumu, no kā izrietējis nelaimes gadījums. Viena apsūdzētā strādājusi par saimniecības vadītāju, otra apsūdzētā sieviete bija šīs iestādes medicīnas māsa. Abas sievietes savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā neatzīst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu