Lietuvā atšķetina plašu mediķu un farmācijas firmu izveidotu korupcijas tīklu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvā atklāts plašs korupcijas skandāls - aizturēti 11 farmācijas biznesa pārstāvji un 100 ārstu, kuriem būs jāliecina tiesā. Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienestam izdevies atšķetināt kukuļu došanas un ņemšanas tīklojumu ārstu kabinetos visā valstī - noskaidrots, ka pacienti ārstus uzturējuši par savu naudu, jo izrakstītās zāles bija dārgas un valsts tās neapmaksā, šovakar vēsta LTV «Panorāma».

Farmācijas uzņēmuma vārdu izmeklētāji pagaidām neatklāj.

Aizdomas, ka farmācijas firmu pārstāvjus un mediķus saista kas vairāk nekā tikai profesionāla interese, parasti ir grūti pierādīt. Taču, apvienojot prokurorus un Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienesta teritoriālās grupas, izdevies atklāt pamatīgu zirnekļa tīklu, kas pārklājis visu Lietuvu, iestiepjoties vismaz 30 pilsētu un rajonu poliklīnikās un ārstu praksēs.

«Mēs atklājām nevis vienu gadījumu, bet veselu korupcijas sistēmu,

kurā bija iesaistīti vairāk nekā simt ārstu visā Lietuvā,» norāda Lietuvas īpašās izmeklēšanas dienesta pārstāvis Ruslans Golubovs. Ārsti pacientiem uzstājīgi ieteikuši konkrētu preparātu, un, jo vairāk viņi šīs zāles «pārdeva», jo lielāku kukuli dabūja. Pēc izmeklētāju datiem firma pērn kukuļiem tērēja 145 000 eiro. Un galvenais –

naudu kukuļiem ieguva, palielinot šo zāļu cenu.

Kas tas ir par medikamentu - izmeklētāji neatklāj. Taču tās esot specifiskas zāles, kas jālieto konkrētas saslimšanas gadījumā. Šis medikaments nebija kompensējamo zāļu sarakstā un visu summu pacienti maksājuši no sava naudas maka.

Arī firmas vārds vēl ir izmeklēšanas noslēpums.

Otrdien šīs izmeklēšanas ietvaros visā valstī notika aresti, aizturēti firmas pārstāvji visās lielākajās Lietuvas pilsētās – Kauņā, Viļņā, Panevēžā un Šauļos. Kratīšana veikta birojos, mājās, automašīnās.

Pagaidām 11 firmas pārstāvji aizturēti uz divām diennaktīm, bet jau rīt izmeklētāji lūgs tiesu vairākiem piemērot arestu arī turpmāk.

Vietējos šis skandāls nav pārsteidzis. Ar korupciju medicīnā kaimiņvalstī saskāries katrs otrais iedzīvotājs.

Tā kā tur nosacīti ir bezmaksas medicīna, tad, lai tiktu pie laba speciālista vai ātri, negaidot rindā, bez kukuļa neiztikt.

«Jā, tā ir liela problēma. Un mēs ar to neko nevaram iesākt. Neviens nepalīdz,» norāda Šauļu iedzīvotāja Janīna. Viņai piebalso Šauļu iemītniece Odeta: «Var teikt, ka esam jau pieraduši!»

Neviens ārsts nav aizturēts. Summa, kādu kukuļos ārsti saņēmuši, atšķiras, bet

esot mediķi, kas attiecīgās zāles izrakstījuši daudz un mēnesī pateicībā saņēmuši pat 2000 eiro.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu