«Islāma valsts» rindās arī kaujinieks no Latvijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gaismā nākuši jauni fakti par to, ka teroristu organizācijas «Islāma valsts» rindās cīnās arī Latvijas iedzīvotājs, šovakar vēsta LTV «Panorāma». Somijas mediji ziņo par kādu savas valsts pilsoni, kurš pievienojies islāma kaujiniekiem. Puisis intervijā stāstījis – uz Sīriju viņš devies kopā ar draugu no Latvijas. Faktu, ka «Islāma valsts» karavīru rindās jau kādu laiku darbojas arī Latvijas pilsonis, apstiprina arī Drošības policija.

Somu puisis, kurš pievienojies islāma kaujiniekiem Sīrijā, ar domubiedru no Latvijas iepazinies, spēlējot tiešsaistes datorspēles. Vēlāk abi satikušies arī dzīvē, Helsinkos, mikroblogošanas vietnē «Twitter» sakontaktējušies ar Islāma valsts kaujiniekiem, un divatā devušies uz Sīriju.

Somu žurnālistei jaunietis pavēstījis, ka pagaidām darbojas kā sargs un kaujās nav iesaistījies. Kādas tieši darbības Sīrijā veic minētais Latvijas pilsonis, šobrīd cenšas noskaidrot Drošības policija. «Ja viņš tiešām ir piedalījies aktīvās kaujas darbībās tur un ja tiešām apstiprinās informācija, ka viņš ir pievienojies grupējumam «Islāma valsts», tad uz viņu var attiecināt pantus, kas ir saistīti ar dalību teroristiskā organizācijā,» saka anonīms Drošības policijas pārstāvis.

Latvijas universitātes profesors Leons Taivāns, vērtējot, kas mūsu reģiona jauniešus mudina ar iedoci rokās pievienoties islāma radikāļiem, saka: «Tādi cilvēki, kas nav īsti savu vietu atraduši...»

Somu puiša stāstītais atbilst mats matā – korāns glābis no depresijas un pievēršanās islāmam palīdzējusi atrast savu vietu dzīvē. «Pēc tam iestājas periods, kad gribas ko darīt šajā sfērā. Un

islāms ir šādā ziņā ļoti labvēlīgs jauniem cilvēkiem, kuriem gribas nevis iedziļināties kaut kādās garīgās sfērās, bet kaut ko darīt reāli, karot,

būt nozīmīgam sociāli, iemantot zināmu popularitāti varbūt,» saka Taivāns.

Kā individuāls gadījums jāskata arī Latvijas pilsoņa stāšanās islāma karavīru rindās, skaidro Drošības policija, norādot – citviet Eiropā piesliešanās ārvalstu teroristiskajiem grupējumiem ir krietni izplatītāka. «Man neliekas, ka mūsu reģions ir tādā ziņā ļoti auglīgs. Tā

problēma mūsu sabiedrībā, ko daudzi izjūt, ir tas, ka ir zaudētas vērtības.

Un liela daļa cilvēku gribētu, lai tās tradicionālās vērtības pastāv. (..) Tie cilvēki parasti nonāk vienas vai otras reliģijas apkampienos, dažiem ar to pietiek, citiem ir vajadzīga vēl kāda papildus darbība, un šis ir tas gadījums,» norāda Taivāns.

Profesors gan norāda – pievēršanās jaunai reliģijai saistās ar spilgtām ilūzijām. Saskaroties ar realitāti, var nākties piedzīvot smagu vilšanos. Atgriešanās mājās «Islāma valsts» kaujiniekam no Latvijas, visticamāk, neizbēgami saistīta ar kriminālatbildību. Tikmēr somu jaunietis jau paziņojis – dzimtenē atgriezīsies tikai, kad Somija pievienosies islāma valstij jeb kalifātam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu