Darbu varētu zaudēt arī pārējie Stradiņa slimnīcas valdes locekļi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Darbu varētu zaudēt arī pārējie Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekļi, vēsta «TV3 Ziņas».

Pēc TV3 rīcībā esošās informācijas, pēc tam, kad tiktu atrasts aizvietotājs nupat no amata aizgājušajam Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājam Dinam Šmitam, konkurss tiks rīkots arī uz pārējiem valdes locekļu amatiem. No Veselības ministrijas (VM) nākot signāli, ka nākamā darbu varētu zaudēt Anda Čakša.

Čakša Stradiņa slimnīcas valdē tika iecelta 2014.gada 2.februārī. Viņa vienlaikus ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja.

Slimnīcas valdes sastāvā pašlaik ir arī Normunds Štāls. Arī viņš šajā amatā tika apstiprināts pērnā gada 2.februārī.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) Latvijas Televīzijas raidījumā «Panorāma» norādīja, ka pašlaik netiek izskatīts jautājums par pārējo valdes locekļu atbrīvošanu no amata. Pēc Šmita aiziešanas no amata pārējie valdes locekļi būšot lemtspējīgi. «Šobrīd nekādi citi jautājumi netiek izskatīti un netiks izskatīti, līdz konkursa kārtībā tiks atrasts tāds Stradiņa slimnīcas vadītājs, kurš saprot slimnīcas sūtību, kuram ir redzējums par slimnīcas nākotni, kurš ir vadītājs ar vadītāja pieredzi. Esmu absolūti pārliecināts, ka konkursa rezultātā no daudziem pretendentiem mums izdosies izvēlēties atbilstošu vadītāju,» uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka Stradiņa slimnīcas valdes vadītājs Šmits šodien uzrakstījis atlūgumu un aizgājis no amata, tā Latvijas Radio pavēstīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Kā norādīja pats Šmits, viņš iesniedzis atlūgumu, jo turpināt vadīt Stradiņa slimnīcu būtu sarežģīti. Pēc Šmita teiktā turpinot darbu vairāk laika tiktu patērēts risinot viedokļu atšķirības ar VM, ne strādājot pacientu un slimnīcas labā.

Šmits amatā atradīsies līdz 10.martam. Jauno valdes vadītāju plānots meklēt konkursa kārtā.

Kā ziņots, Belēvičs šodien preses konferencē paziņoja, ka Šmits zaudējis viņa uzticību. Tika plānots, ka šodien slimnīcas ārkārtas dalībnieku sanāksmē, iespējams, tiktu izskatīts jautājums par Šmita atbrīvošanu no amata.

Atbrīvot viņu no amata plānots tāpēc, ka ir dažādas neskaidrības ar slimnīcas finanšu plūsmu, kā arī problēmas ar jaunā korpusa būvniecību, žurnālistiem preses brīfingā sacīja Zvidriņa.

«CBB konsultāciju biroja» sertificēta nodokļu konsultante Lienīte Caune skaidroja, ka Stradiņa slimnīcas valde nekontrolē slimnīcas Finanšu departamentu un, lai gan ir jau marta vidus, Finanšu departaments nav spējis nodrošināt precīzus finanšu datus par janvāri.

Zvidriņa vēlreiz uzsvēra, ka slimnīca no sava 66 miljonus eiro lielā valsts galvotā aizdevuma sešus miljonus ieguldīja «Latvijas Krājbankā», tomēr, kad bankas darbība tika pārtraukta, šī nauda arī tika zaudēta. Viņa arī norādīja, ka Nacionālā veselības dienesta dati par finanšu rādītājiem nesakrīt ar slimnīcas sniegtajiem.

Pats Šmits gan uzskata, ka finanšu situācija slimnīcā ir laba, un norādīja, ka viņam laikam ir jāsakārto profesionālās attiecības ar kapitāldaļu turētāju.

Tikmēr Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) žurnālistiem paziņoja, ka neatbalsta veselības ministra rīcību saistībā ar Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja iespējamo atbrīvošanu no amata.

Straujuma žurnālistiem sacīja, ka kopumā neatbalsta ministra izvēlēto risinājumu. Finanšu pārskats par slimnīcu tika iesniegts šorīt, premjerministri Belēvičs informējis plkst.11, savukārt plkst.12 sasaukta preses konference, iepriekš neinformējot Šmitu par savu lēmumu, norādīja valdības vadītāja.

Kā ziņots, Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa informēja, ka Stradiņa slimnīcai ir maksātnespējas pazīmes.

Stradiņa slimnīca 2007.gadā saņēmusi 66 021 000 eiro lielu valsts galvoto aizdevumu. Līdz pagājušā gada beigām slimnīca aizdevējam bija atmaksājusi 6 389 129 eiro. Slimnīcai kopējā summa aizdevējam «FMS Wertmanagement AOR» jāatmaksā līdz 2042.gadam.

Savukārt Šmits paziņoja, ka slimnīca spēj apmaksāt savas kredītsaistības, kā arī tai nav nekādu aizkavētu vai nesamaksātu rēķinu.

Aģentūras LETA sagatavoto infografiku par valsts galvoto kredītu slogu slimnīcām iespējams apskatīt šeit: «http://www.leta.lv/info_graphic/valsts-gatavo-kreditu-slogs-slimnicam».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu