Straujuma neatbalsta Belēviča lēmumu atbrīvot no amata Stradiņa slimnīcas vadītāju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma («Vienotība») neatbalsta veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) lēmumu atbrīvot no amata Stradiņa slimnīcas vadītāju Dinu Šmitu. «Es neatbalstu tādu risinājumu,» pirmdien žurnālistiem sacīja Straujuma.

Valdības vadītāja informēja, ka nav izvērtējusi finanšu eksperta pārskatu par Stradiņa slimnīcu, tomēr uzskata, ka ir neprofesionāli pēc tā saņemšanas uzreiz pieņemt šādu lēmumu. Belēvičs Straujumu informējis plkst.11 pēc Ministru kabineta komitejas sēdes, savukārt jau plkst.12 sasaukta preses konference, kurā paziņots par Šmita atlaišanu, viņu pašu par to iepriekš neinformējot.

«Es ātrumā pārskatīju to dokumentu, ko man ministrs iesniedza. Tur pamatā visi pārmetumi ir sākti ar 2007.gadu, pēc 2012., 2013.gadu. Bet, kā mēs zinām, Šmita kungs sāka strādāt 2014.gada februārī,» pauda premjere.

Straujuma arī ierosinājusi Belēvičam atlikt plkst.16 plānoto akcionāru kopsapulci, tomēr viņš ieteikumu nav ņēmis vērā. «Ministrs, protams, rīkojas,» viņa noteica.

Šmits sarunā premjeri sacījis, ka nepiekrīt visam, kas teikts ziņojumā. Straujuma arī pauda pārliecību, ka «šis nav tas gadījums, kad Šmita kungs rīkojies negodprātīgi».

Politiķe noraidīja bažas, ka ministra lēmumam nepiekrīt, jo Šmits ir «Vienotības» biedrs. «Es gribētu tomēr norobežoties no tā, ka mēs visus sasaistām ar partiju, biedriem. Mēs visi gribam, lai partijas būtu spēcīgas, un tiklīdz kāds ir partijas biedrs, mēs to īpaši uzsveram. Mēs cilvēkam neatļaujam būt partijā. Un tas būtu neatkarīgi no tā, mana reakcija būtu tāda pati, neatkarīgi no tā, vai tas būtu ZZS biedrs vai Nacionālās apvienības biedrs,» viņa klāstīja.

Jau ziņots, ka VM vadība izteikusi neuzticību Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājam Dinam Šmitam, kuru jau pirmdien plāno atbrīvot no amata. Ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa informēja, ka jau pirmdien sasauks dalībnieku sapulci, lai tiktu pieņemts šāds lēmums.

Arī veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) uz jautājumu, vai Šmits bauda viņa uzticību teica: «Vairs nē.» Atbrīvot valdes priekšsēdētāju nolemts pēc pirmdien saņemtā neatkarīgā revidenta ziņojuma.

«CBB konsultāciju biroja» sertificēta nodokļu konsultante Lienīte Caune pirmdien stāstīja, ka revidenti secinājuši, ka Finanšu departaments slimnīcā netiek vadīts. «Mums nav izdevies uz šo brīdi iegūt nevienu finansiālo atskaiti par janvāri. Tad ir jautājums par to, kā valde, pildot savus pienākumus, faktiski kontrolē finanšu direktora darbu,» viņa norādīja.

Zvidriņa uzskaitīja, ka slimnīcā konstatētas problēmas ar valsts galvotā kredīta pamatsummas atmaksu, ERAF līdzekļiem, finanšu vadību, galvotais kredīts nav izmantots tam, kam plānots, slimnīcas sniegtie dati nesakrīt ar Nacionālā veselības dienesta sniegto informāciju.

Veselības ministrs Belēvičs pirmdien par slimnīcas vadības stilu izteicās līdzībās - gaisa kuģis netiekot vadīts, bet zeme tuvojas. Ministrs ir pārliecināts, ka slimnīcai ir «satraucošas maksātnespējas pazīmes».

Līdzšinējais slimnīcas vadītājs Šmits, kurš arī piedalījās pirmdien preses konferencē, norādīja, ka par šo pasākumu uzzinājis stundu iepriekš un arī audita ziņojumu saņēmis pirmdienas rītā. Tā viņam bija jauna informācija. Viņš norādīja, ka slimnīcas galvenais izaicinājums ir pakalpojumu veikšana zem pašizmaksas, kas ir galvenais slimnīcas risks.

Slimnīcas vadītājs teica, ka viņam nav skaidrojuma šādam lēmumam. «Vai tur ir kādi citi blakus apstākļi, man ir grūti pateikt. Man šķiet, ka mēs darbu esam darījuši diezgan cītīgi ar pacientu centrā, bet acīmredzot ir atšķirīgi viedokļi. Laiks rādīs, kā ies tālāk,» komentēja Šmits. Apstrīdēt atlaišanu viņš neplāno, jo nevar pastāvēt normāls darbs, ja ir tik atšķirīgi viedokļi ar kapitāldaļu turētāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu