«Habitus Baltija 2015» triumfē lietuviete!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nule modes kaislības Ķīpsalā rimušās, paverot jaunus apvāršņus un aizraujošas iespējas ne vienam vien jaunajam modes māksliniekam. Konkursa «Habitus Baltija 2015» labākā modes mākslinieka titulu izcīnīja Ļucija Kvašīte no Lietuvas, bet labākās skolas titulu saņēma Starptautiskā tērpu un modes dizaina skola no Polijas.

Labākā modes skola

Par labākās modes skolas titulu sacentās 14 mācību iestādes. Konkurence patiešām bija sīva, tomēr pēc ilgas apspriešanās žūrijas locekļi par labāko atzina Starptautisko tērpu un modes dizaina skolu Polijā. Labākās modes skolas pārstāvjus sveica Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde, pasniedzot «Habitus Baltija» Grand Prix statueti.

Šīs skolas studente Eva Toresa par kolekciju: «Lapas» saņēma sertifikātu dalībai prestižās starptautiskās modes augstskolas «ESMOD» vasaras kursos Parīzē, ko pasniedza pats «ESMOD Paris» pārstāvis Emanuēls Bresons.

Savukārt Starptautiskās tērpu un modes dizaina skolas students Damjans Ščesnijs ar savu kolekciju «min ming fla» varēs piedalīties Krakovas Modes nedēļā.

Labākais jaunais modes dizainers

Pārliecinoši par «Habitus Baltija 2015» labāko jauno modes mākslinieku 44 dalībnieku konkurencē kļuva Ļucija Kvašīte no Viļņas Mākslas akadēmijas. Viņas radoši eksperimentālā kolekcija «Trip. '83 – '13» atklāj aktuālu mūsdienu tēmu – kā dzīvot saskaņā ar sevi un apkārtējo pasauli. Šī tēma tiek attēlota caur tēva un meitas attiecībām, jo, pateicoties stipram tēvam, cilvēks iemācās akceptēt atšķirīgus uzskatus un redzējumus, izprast dažādas paaudzes, pieņemt un mīlēt sevi.

Ļucija saņēma iespēju papildināt savas zināšanas prestižajā Eiropas Dizaina institūtā Barselonā (IED Barcelona), vasaras kursos. Lai laureātam nebūtu jālauza galva par ceļa izdevumiem uz Barselonu, konkursa «Habitus Baltija 2015» oficiālais auto «Renault Kadjar» dāvāja naudas balvu – 500 eiro. Labākais jaunais modes mākslinieks nav iedomājams bez modīga velosipēda, tāpēc Grand Prix ieguvēja savā īpašumā saņēma arī gandrīz 1000 eiro vērtu dizaina velosipēdu «Electra Fashion Bike».

2. vietu un dalības iespējas starptautiskajā jauno dizaineru konkursa «Russian Silhouette» finālā saņēma Eva Toresa no Starptautiskās tērpu un modes dizaina skolas ar kolekciju «Lapas».

Savukārt 3. vietā ierindojās Anna Tronovska no Krakovas Mākslas un modes dizaina skolas ar kolekciju «Izskata partitūra». Jaunā modes dizainere balvā saņēma iespēju piedalīties starptautiskajā jauno dizaineru konkursā «Plyos on Volga. Linen Palette» Ivanovas apgabalā Krievijā.

Iespēju piedalīties modes un foto festivālā-konkursā «Meļnica Modi» Minskā saņēma Latvijas Mākslas akadēmijas studente Santa Aulmane ar kolekciju «UNPACK».

Stingrā, bet godīgā žūrija lēma, ka apmaksātas viena gada studijas Starptautiskajā kostīmu un modes dizaina skolā Varšavā «Modes dizaina» programmā saņem Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolas studenti Liene Petrovica un Kims Jevdasejevs.

Simpātiju balvas

Modes šova «ERKI» pārstāvji savu simpātijas balvu – dalību modes šovā «ERKI» Tallinā pasniedza Anastasijai Bobro no Ivanovas Valsts tekstila akadēmijas par kolekciju «Baltā svētdiena».

Baltijas Modes federācijas prezidente Elena Strahova atzinīgi novērtēja gan Ļucijas Kvašītes kolekciju «Trip. '83 – '13», gan Jekaterinas Spirovas kolekciju «Revolūcija», piešķirot savu simpātiju balvu – iespēju piedalīties «Riga Fashion Week» showroom.

«Coffee Inn» specbalvu saņēma Jekaterīna Žiguļiča no Rīgas Tehniskās universitātes ar kolekciju «Salna pavasarī».

Žūrijā – ievērojami modes eksperti

Konkursa dalībniekus vērtēja starptautiska žūrija, ko vadīja «H&M» radošā konsultante un ilggadējā galvenā dizainere Margarēta van den Bosa no Zviedrijas, kas ir atbildīga par visām «H&M» īpašajām kolekcijām.

Žūrijas locekļu vidū bija arī «ESMOD Paris» pārstāve Emanuēla Bresone no Francijas, profesore Klaudija Arenda no Modes un dizaina akadēmijas Vācijā, «Baltic Fashion Award» radošais direktors un modes dizainers Andrejs Subarevs, profesors Džovanni Otonello no «IED Group» Itālijā, starptautiskā modes pārdošanas eksperte Annika Vītola no «VALD Agency» (Dānija).

No Latvijas žūrijas sastāvā bija modes dizainere Indra Miklāva, Baltijas Modes federācijas prezidente Elena Strahova, stiliste, izdevniecības «Rīgas Viļņi» modes direktore un «Riga Fashion & Photo School» līdzdibinātāja Olga Kolotova, modes žurnāliste Anita Sedliņa un modes fotogrāfs Oļegs Zernovs.

Fakti!

Jauno modes mākslinieku konkursā «Habitus Baltija 2015» bija skatāmas 44 tērpu kolekcijas, ko radījuši 46 modes mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Polijas, Horvātijas, Krievijas, Turcijas un Baltkrievijas. Vairāk - www.habitus.lv

Konkursu organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju. «Habitus Baltija 2015» oficiālais auto – «Renault», oficiālais gardums – «Skrīveru mājas saldējums», oficiālā kafija – «CoffeInn», oficiālais dzēriena pārstāvis – «Līgatnes vīna darītava». Atbalsta: Rīgas Tūrisma attīstības birojs, Gētes institūts, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā, «Mūsa Motors Rīga», «Buržuja brokastis», «Electra», Birutas Mageles Starptautiskā stilistu skola, «Gosh», «Paul Mitchell», modeļu aģentūra «Vacatio», «Travel&Right», «RīgaTV 24», «Wolfstudio».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu