Daimler AG Nevadā sāk testēt pirmo vilcēju ar autopilotu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas Daimler koncerns ir ieguvis īpašu licenci no ASV Nevadas štata, ar kuru tam tagad ir tiesības uz koplietošanas ceļiem testēt bezpilota kravas auto. Vismaz šā štata robežās.

Ja var ticēt Daimler AG valdes locekļa Volfganga Bernharda teiktajam, kravas auto, kas spēj pārvietoties bez vadītāja, par ikdienu kļūs ātrāk nekā vieglās automašīnas ar autopilotu, ko cita starpā izstrādā Google un Volvo. Savu apgalvojumu Bernhards pamato ar apstākli, ka vilcēji tomēr pārsvarā uzturas vidē ar salīdzinoši vienkāršiem satiksmes apstākļiem (uz autostrādēm, lielceļiem utt.), kamēr vieglajiem auto jāspēj patstāvīgi manevrēt vissarežģītākajos lielpilsētas apstākļos, jānostājas daudzstāvu stāvvietā, jābrauc sastrēgumā un tamlīdzīgi.

Tāpat Bernhards norāda, ka kravu pārvadātāji arī ir vairāk ieinteresēti autonomās braukšanas sistēmu ieviešanā reālajā dzīvē, jo tā ļautu ietaupīt gan uz algu, gan degvielas izmaksu rēķina.

Tehnoloģijas attīstās strauji, tomēr to ieviešanai reālajā dzīvē būs šķēršļi. Viens no augstākajiem šķēršļiem ir autonomo prototipu testēšanas tiesiskais regulējums un jautājums par to, kurš būs atbildīgs, ja, piemēram, notiks negadījums. Pēc Bernharda domām, būtisks solis uz priekšu tiks sperts tad, kad atļauju autonomu kravas auto braukšanai pa koplietošanas ceļiem dos vairāki štati, tā paverot ceļu uz šādu pārvadātāju komerciālu izmantošanu. Līdz šim interesi izrādījušas arī Kalifornija, Arizona un Mičigana.

«Mums vajag vairāk nekā tikai dažus štatus, un tam būs nepieciešams laiks,» sacījis Bernhards un piebildis, ka pagaidām neviens kravu pārvadātājs nav izrādījis interesi par Mercedes-Benz vilcējiem ar autopilotu. Daimler AG valdes loceklis uzskata, ka, tiklīdz tiks sakārtoti tiesiskie jautājumi, parādīsies arī interese uzņēmēju vidū.

Lai vai kā, kamēr tiek kārtoti tiesiskie jautājumi, Daimler AG ir saņēmuši licenci un pirmais autonomais kravas auto, kas pārvietosies pa Nevadas štata ceļiem, būs Daimler struktūrvienības Freightliner prototips Inspiration.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu