Kuru šašliku spainīti veikalā ņemt, bet kura cepamgaļa ir briesmīga?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pikniku un šašliku sezona ir klāt! Pavāri, gardēži un vienkārši ēst gatavotāji apgalvo, ka vislabākā gaļa izdodas tad, ja tā gatavota savām rokām. Bet ko darīt, ja tādu iespēju, prasmju vai vēlmju nav? Portāla TVNET komanda devās uz vairākiem veikaliem, nopirka dažādus marinētās gaļas iepakojumus un testēja tos kopā ar Vecrīgas restorāna restorāna «Le Dome» vadošajiem pavāriem Māri Astiču un Robertu Abramu.

Jau sākumā gribam uzsvērt, ka gaļas iepakojumus veikalos izraudzījāmies pēc pilnīgas nejaušības principa. Ar šo gaļas grilēšanu un salīdzināšanu nevēlamies aizvainot kādu konkrētu gaļas ražotāju. Mūsu mērķis bija izvērtēt produkta kvalitāti un garšu.

Grilēšanu sākam ar nelielu atkāpi par veselību. Kopā aplūkojot iegādāto gaļas spainīšu un vanniņu etiķetes, redzam, ka daļa vēstī par plašu marinādei pievienoto palīgvielu buķeti. Ne no visām gaļai un marinādēm pievienotajām E vielām būtu jāizvairās, bet

labāk izvēlēties tās marinādes, kurām nav pievienots veselībai bīstamais garšas pastiprinātājs E 621 jeb mononātrija glutamāts.

Uz dažiem iepakojumiem atrodams apgalvojums, ka gaļai nav pievienota šī viela, bet vienlaikus marinādē pārstāvētas daudzas citas E vielas.

Viens no garāko palīgvielu sarakstiem mūsu iegādāto produktu vidū ir «Kurzemes gaļsaimnieka» Grilmeistara šašlikam garšaugu marinādē (800 gramu spainītis maksāja 3,99 eiro).

Viens no spainīšiem, kura sastāvs nepatika nedz ēdājiem, nedz pavāriem
Viens no spainīšiem, kura sastāvs nepatika nedz ēdājiem, nedz pavāriem Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Tālāk pavārs norāda, ka daļa etiķešu vispār nevēsta vai pat maldina par to, tieši kāds gaļas gabals iepakojumā. Piemēram, ir atšķirība, vai šašlikā sagriezta kakla karbonāde vai šķiņķis.

Uz kādas paciņas rakstīts, ka tas ir cūkgaļas steiks, bet patiesībā iekšā atrodams šķiņķis.

Maldinošais uzraksts atrodams uz «Rēzeknes gaļas kombināta» cūkgaļas steika grilam (500 gramu paciņa, kurā iekšā bija 2 gaļas gabali, maksāja 2,39 eiro).

Savukārt uz šašliku etiķetēm vispār nav atklāts, no kuras dzīvnieka ķermeņa daļas gaļa nākusi.

Sākumā par cūkgaļas steiku nosauktais produkts pavāriem nepatika, bet beigās izrādījās ļoti garšīgs
Sākumā par cūkgaļas steiku nosauktais produkts pavāriem nepatika, bet beigās izrādījās ļoti garšīgs Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Vēl Astičs vērš uzmanību, ka veikalos nopērkamā cepamgaļa daudzos gadījumos ir nekvalitatīvi sagriezta. Piemēram, viens gabaliņš ir ļoti mazs, plāns un ātri izcepams, bet otrs - milzīgs, biezs un ilgi grilējams.

Dažos iepakojumos bija tikai daži labi un cepšanai uz grila piemēroti gabali, bet pārējais bija daudz mazāki.

Gatavojot šašliku pašiem, pavārs iesaka mazos un nesmukos gabaliņus samalt un pēc tam izcept kotletēs, nevis grilēt.

Daži gaļas gabali bija normālā lielumā, bet citi - mazi mazītiņi
Daži gaļas gabali bija normālā lielumā, bet citi - mazi mazītiņi Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Spraužot gaļu uz iesmiem, vēlreiz pievēršamies marinādes sastāvdaļām. Dažas marinādes ir tik ļoti pārsātinātas ar uzlabotājiem, biezinātājiem un citām palīgvielām, ka pēc tam ir grūti nomazgāt i rokas, i nazi. Piemēram, tāds bija «Kurzemes gaļsaimnieka» Grilmeistara šašliks.

Savukārt cits šašliks ir tik ļoti piesūcināts ar ūdeni, ka pat profesionālam grilētājam ilgāku laiku neizdodas gaļu apbrūnināt.

Šķidrums tek ārā vēl ilgu laiku pēc uzlikšanas uz grila. Ne pārāk labs piemērs šajā ziņā ir «Talsu gaļa Plus» šašliks kurzemnieku gaumē (800 gramu iepakojums maksāja 2,79 eiro).

Pēc izcepšanas pavāru vērtējums par dažiem produktiem mainījās
Pēc izcepšanas pavāru vērtējums par dažiem produktiem mainījās Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Ķeroties pie cepšanas un nogaršojot galarezultātu, Astiča domas par dažiem produktiem mainās. Sākumā likās, ka par steiku nosauktais šķiņķis nebūs ēdams, jo šķēle ir tik liela un bieza, ka to ir grūti izcept. Bet pēc dažiem desmitiem minūšu, kas pavadīti uz grila, šķiņķis ir ļoti sulīgs un garšīgs. Pārsteidzoši, bet tieši šī gaļa tiek visātrāk apēsta!

Pavāri gan uzsver, ka šķiņķa šķēles noteikti nevajadzētu cept pārāk ilgi - tās kļūs sīkstas un neēdamas.

Vēl ļoti labus vārdus restorāna «Le Dome» pavāri saka par «Rīgas miesnieka» amerikāņu BBQ gril ribiņām (900 gramu iepakojumu, kas, starp citu, ir ļoti pievilcīgs un var noderēt kā laba dāvana, nopirkām par 4,39 eiro).

Ražotājs ribiņas jau iepriekš ir izvārījis, un piknikotājiem tās atliek tikai uzsildīt un apbrūnināt. Arī marinādē jūtama pikantā «bārbekjū» garša, kaut arī nav pievienots kaitīgais E 621.

Bet par nedabīgi spilgti sarkanajiem gaļas gabaliem pavāru domas nemainās. Arī ēdāji «Kurzemes gaļsaimnieka» Grilmeistara šašliku atzīst par vienu no šodienas sliktākajām izvēlēm. Šķiet, ka visprecīzāk to raksturo kāda kolēģa izteiktais: «Garšo kā gumija!»

Savukārt par vienu no labākajiem šašlikiem ar tradicionālu garšu atzinām «Rīgas miesnieka» Ģimenes šašliku (900 gramu spainītis maksāja 4,99 eiro).

Grilējot dažādos vistas gabaliņus, no Astiča dzirdama mazāka kritika. Viņš par salīdzinoši normāliem atzīst gan vistas gabaliņus tradicionālajā marinādē, gan atkaulotos šķiņķīšus tomātu marinādē. Arī pusspārniņi ir kaut cik labi. Visi trīs vistas šašliki maksāja aptevini 2-3 eiro par puskilogramu.

Ražotājs «Putnu fabrika Ķekava» uzsver, ka gardajiem pusspārniem nav pievienots E 621, bet kopumā novērojām, ka vistu šašlikiem (līdzīgi kā cūkgaļai) pievienotas dažādas E vielas.

Astičs piebilst, ka ar kauliem marinētā vistas gaļa būs sulīgāka, bet tā būs ilgāk jācep.

Neatkaulotos vistas gabaliņus nevajadzētu dot maziem bērniem, jo viņi var savainoties vai aizrīties ar kaulu gabaliņiem.

Savukārt atkauloti gaļas gabaliņi ir grūtāk izcepami uz lielā grila. To cepšanai vajadzētu saspiežamās grila restes.

Atkaulotie vistas gabaliņi izcepās ātrā, bet šķiņķīši ar kauliem bija sulīgāki
Atkaulotie vistas gabaliņi izcepās ātrā, bet šķiņķīši ar kauliem bija sulīgāki Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Izgaršojot astoņus dažādus nejauši izvēlētus gaļas iepakojumus, mūsu komanda priecājas, ka visos bija salīdzinoši normāla gaļa, nevis ādas, skrimšļi un kauli, kā gadījies iegādāties iepriekš.

Varbūt šoreiz paveicās «neiegrābties»? Vai varbūt ražotāji kļuvuši godprātīgāki un cepamgaļās sākuši izmantot labāku gaļu? Cerams, šajā grilēšanas sezonā dominēs otrais variants.

Gan pavāri, gan degustētāji atzina, ka parasti gatavos gaļas iepakojumus nevar salīdzināt ar prasmīgu pavāru darinājumiem, bet kopumā ēdāju atsauksmes par veikala produkciju bija labas.

Noslēgumā gribētu uzrakstīt vienu teikumu ražotājiem -

varbūt varētu pamēģināt padarīt marinādes veselībai draudzīgākas un ne tik ķīmiskas.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu