Vai tā dēvēto prestižo skolu līmeni nodrošina skolotāji vai... privātskolotāji?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Satversme nosaka, ka Latvijā ir bezmaksas pamata un vidējā izglītība. Bet cik daudz vecāki piemaksā par izglītības kvalitāti? Vai tā dēvēto prestižo skolu līmeni nodrošina skolotāji vai... privātskolotāji? Pētnieciskās žurnālistikas centrs «Re:Baltica» veic apjomīgu pētījumu par izglītības sistēmu un kvalitāti Latvijā un aicina vecākus palīdzēt izpētīt bezmaksas izglītības patieso cenu.

kādos priekšmetos, kāpēc un cik jūs maksājat privātskolotājiem? Aizpildi karti!

Skolotājai Edītei Teterovskai stundas ir beigušās. Šodien vēl atelpa, bet rīt sāksies intensīvs darbs ar tiem, kam priekšā eksāmens matemātikā. Viņa novērojusi, ka privātskolotājs tiek algots tieši sekmīgākajiem skolēniem.

«Ar centralizētajiem eksāmeniem tas sākās, kam ir 8 un 9, bet grib to vislabāko, lai tiktu budžeta grupās,» stāsta Edīte.

Arī viņa ir skolēnu vecākiem ieteikusi meklēt privātskolotāju, taču novērojusi, ka

bērni neizmanto arī tās iespējas, ko viņiem apmaksā valsts.

«Nu, piemēram, man katru rītu no 8 līdz 8:30 ir konsultācijas par mājas darbiem. Jūs domājat – daudzi nāk un kaut ko jautā? Neko nedara mājās un tad stundās arī nesaprot,» skaidro skolotāja.

To, kādiem mērķiem vecāki algo privātskolotāju, apjomīgā darbā mēģinās noskaidrot re:Baltica pētnieki. Jau visu šo gadu viņi analizē mūsu izglītības sistēmu. Un šis pētījums būs daļa no tā.

Pētot privātskolotājus, samaksu un mācību priekšmetus, izrādījās, ka šī ir grūti pārskatāma joma.

«Tas nav noslēpums, bet tā ir pelēka zona, ir grūti pierādīt,» atklāj «Re:Baltica» pētniece Inga Spriņģe.

Tā secina Izglītības kvalitātes valsts dienestā, kurā skolotājiem, kas strādā privāti, ir jāreģistrējas un jāizņem sertifikāts. Visticamāk, daudzi pedagogi, kuri pasniedz privātstundas, nav legalizējuši savu darbību.

Un nemaksā nodokļus.

Katru gadu sertifikātam piesakās aptuveni 200 pedagogu. Visvairāk – tie, kas māca valodas, arī ķīniešu vai japāņu, dejas, ritmiku vai kāda mūzikas instrumenta spēli. Pierādīt to, ka skolēniem privātskolotāju algo zemā mācību līmeņa dēļ, te neņemas.

«Mēs pārskatījām pēdējo triju gadu sūdzības, un tiešām nav nevienas, ka skolotājs slikti strādā un tāpēc jāalgo privātskolotājs. Jā, ir par metodēm, par emocionālo vardarbību, par attieksmi!» skaidro Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņēviča.

Par privātskolotājiem šeit saņemta tikai viena sūdzība. Sūdzējās kaimiņš, kurš bija nemierā ar troksni, ko radīja bērni un viņu mūzikas instrumentu spēle. Apmeklējot dzīvokli, atklājās arī tas, ka skolotājs nav izņēmis sertifikātu un nodokļus nemaksā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu