Familie Floz - emociju sprādziens operas namā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

26. maijā Latvijas Nacionālajā operā piedzīvosim visu emociju spektru, izdzīvojot kāda veca pianista dzīvesstāstu vācu teātra trupas «Familie Floz» sniegumā. Šī trupa ir mākslinieki ar interesantu spēles paņēmienu - savas izrādes spēlē bez vārdiem un īpaši darinātās maskās. Izrāde «Infinita» ir mūzikas festivāla «Summertime - aicina Inese Galante» žanriski netradicionāls iesākums, kas ļaus atpūsties, izsmieties un reizē aizdomāties par cilvēka mūža īpašo skaistumu. Piedāvājam nelielu interviju ar nākamo otrdien Rīgā gaidāmajiem māksliniekiem.

Kādēļ izvēlaties stāstīt stāstus bez vārdiem?

Famielie Floz savus stāstus bez teksta stāsta jau vairāk nekā 20 gadus. Iespējams, tieši tagad, ar laiku esam kļuvuši par īstiem meistariem izstāstīt stāstus šādā veidā. Mūsu uzstāšanās pamatā ir ietērpšanās maskā, dejas, plastisku kustību un aktierisku dotību sakausējums. Šajā izrādē mēs spēlēsim gan mazus bērnus, gan arī pavisam vecus vīrus. Skatītājs mūsu tērpšanos maskā parasti pieņem un pat beigās nepamana, cik ļoti organiski tēls, ietērpts maskā sāk dzīvot pats par sevi. Katrs stāsts ir humora pilns, un tas mūsu trupu arī spēj vienot. Mūsu humors ir balstīts uz cilvēku vājībām un kļūdām, izceļot tās un par tām labsirdīgi pasmejoties. Tā ir atbilde uz to, kādēļ mūsu skatītājs tik sirsnīgi smejas. Viņš atpazīst ikvienu mūsu kustību, saredzot tur sevi.

Infinita stāstīs stāstu par vecu, gandrīz uz nāves gultas esošu pianistu, par viņa mīlestību uz dzīvi, par viņa atmiņām. Uzvedumā ir izspēlēts dzīves aplis, kurš noslēdzas, parādīts laiks, kurā tiek sperti paši pirmie un arīdzan pēdējie soļi.

Kā jums radās ideja izmantot maskas?

Mūsu darbs lielā mērā ir aizgūts no klauna. Mūsu maskas ir veidotas līdzīgi kā klauna grims - mazliet smieklīgs, tomēr vienlaikus cieņpilns. Klauni mēģina ironiskā veidā risināt kādu sāpīgu problēmu, tiem ir pamanāmi defekti un vājības tāpat kā mums visiem. Varbūt galvenā inspirācija tam, ka radās šie tēli, ir paironizēt par nemitīgo tiekšanos pēc pilnības, ko reizē pavada mūžīgā vainas apziņa.

Kādēļ cilvēkiem būtu jādodas uz šo uzvedumu?

Skatītājam būs iespēja vērot darbību bez vārdiem, tikai maskās. Tie pagaidām nav nemaz tik izplatīti laikmetīgā teātra spēles paņēmieni. Katrs no mums, aktieriem, spēlēs dažādus raksturus, ātri nomainot tēlus un spēlējot tālāk jau pavisam ko citu. Auditorija parasti domā, ka mūsu izrādē ir nodarbināti ļoti daudz aktieru, taču tā tas nav. Mēs paši radām skaņas, kombinējot tās ar atbilstošas mūzikas ierakstiem. Aktierspēlē dreifējot starp atmiņām un sapņiem, mēs mēģinām Infinita spēli pārcelt skatītāja citā apziņas uztveres līmenī.

«Famielie Floz» sūta savu īpašo videosveicienu Rīgai, mūzikas festivālam «Summertime - aicina Inese Galante» un visiem, kas 26.maijā ies skatīties viņu izrādi «Infinita» Latvijas Nacionālajā operā. Biļetes vēl pieejamas bilesuparadize.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu