Valsts pārtrauks atbalstu privāto bērnudārzu un aukļu pakalpojumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 119 pašvaldībām tikai 14 veidojās šāda rinda uz bērnudārziem, un tās nebūt nav nabadzīgākās pašvaldības. Jautājums par turpmāku valsts līdzfinansējumu pirmsskolas vecuma bērniem, kuri nepietiekamā pašvaldības bērnudārzu vietu skaita dēļ apmeklē privātos bērnudārzus vai izmanto aukles, tiks lemts nākamā gada budžeta izstrādes laikā.

Tā šovakar intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Panorāma» sacīja Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens komentēja neskaidrības ap valsts atbalsta turpināšanu privāto bērnudārzu un aukļu pakalpojumiem tiem bērniem, kuri gaidot rindā uz pašvaldības bērnudārzu, izglītības pakalpojumu saņem pie privātā pakalpojumu sniedzēja.

Ašeradens norādīja, ka šīm 14 pašvaldībām neesot finansiālu problēmu pašām uzņemties minēto pienākumu, līdz ar tas būtu jāparedz normatīvajos aktos.

Viņš gan minēja, ka lielāku skaidrību jautājumā var gaidīt rudenī. Vaicāts, vai pašvaldībām pietiks laika sagatavoties un cietēju lomā nenonāks vecāki, FM pārstāvis uzsvēra, ka laiks sagatavoties problēmas risināšanai būs pietiekams.

Kā informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM),

patlaban līdzfinansējums plānots līdz šī gada beigām, bet 2016.gadā valsts budžetā tam nauda nav paredzēta.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem valsts atbalsta apmērs par vienu bērnu noteikts līdz 142 eiro mēnesī.

IZM uzsver, ka jautājums par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu pasākuma turpināšanai ir izskatāms likumprojektu «Par valsts budžetu 2016.gadam» un «Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2016., 2017. un 2018.gadam» sagatavošanas un izskatīšanas procesā, vienlaikus ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu jauno politikas iniciatīvu pieprasījumiem un atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

2014.gadā kopumā šim mērķim sniegts finansiāls atbalsts 8 771 903 eiro apmērā,

no šīs summas 1 852 227 eiro ir finansējums tā saucamajām auklēm jeb bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem, bet privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm - 6 919 675 eiro.

Kā ziņots, ka 2013.gada 1.septembrī stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi par prasībām bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtību. Vienlaikus spēkā stājās noteikumi, kas paredz valsts atbalsta piešķiršanu bērniem no pusotra gada vecuma līdz obligātās sagatavošanas pamatizglītības ieguvei uzsākšanai, kuri uzņemti pašvaldības rindā, taču izglītības pakalpojumu saņem pie privātā pakalpojumu sniedzēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu