Mazā planēta Cerera no «putna lidojuma»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Nebijušu ieskatu mazās planētas Cereras noslēpumainajā pasaulē sniedz animēts video, ko NASA speciālisti izveidojuši no lidaparāta Dawn iegūtajiem attēliem.

Lai arī Cerera ir lielākais kosmiskais objekts galvenajā asteroīdu joslā starp Marsu un Jupiteru, par to līdz šim bija zināms ļoti maz un arī vizuālas informācijas faktiski nebija, ja neskaita Habla teleskopa uzņemtus miglainus attēlus.

Kopš šā gada sākuma situācija ir būtiski mainījusies, jo orbītā ap noslēpumaino Cereru atrodas NASA lidaparāts Dawn, kas veic mazās planētas virsmas kartēšanu. Izmantojot no dažāda augstuma (13,6 un 5,1 tūkstoša kilometru) orbītas iegūtos attēlus, speciālisti ir izveidojuši datoranimāciju, kura pārsteidzoši precīzi atveido krāteru klāto Cereras virsmu.

«Mēs izmantojām trīsdimensionālo virsmas modeli, ko bijām izveidojuši no līdz šim iegūtajiem attēliem,» sacījis Dawn misijas pārstāvis no Berlīnē bāzētā Vācijas Aernautikas un kosmosa centra Ralfs Jaumans. «Misijai progresējot, detalizācija kļūs tikai lielāka - katra nākamā orbīta mūs nogādās aizvien tuvāk virsmai.»

Jūniju Dawn pavadīs otrajā kartēšanas orbītā, kas ir 4400 kilometru augstumā virs Cereras virsmas. Zonde turpinās vērot mazo planētu, vienu orbītu veicot apmēram trīs dienās.

Dawn 2015.gada sākumā kļuva par pirmo lidaparātu, kas apmeklējis mazo planētu, un par pirmo lidaparātu, kurš riņķojis ap diviem atsevišķiem ārpuszemes objektiem. Kā ziņots iepriekš, Dawn 14 mēnešus ilgi 2011. un 2012. gadā pētīja asteroīdu Vesta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu