Irbenes radioteleskopa antenas šķīvja uzcelšanā klātienē noskatījās divi tūkstoši

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Twitter @lsmlv

Pēc rekonstrukcijas trešdien atpakaļ uzcelts Irbenes radioteleskopa antenas šķīvis, aģentūru BNS informēja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Ventspils Augstskolas sabiedrisko attiecību speciāliste Inta Ozola aģentūrai BNS pastāstīja, ka antenas pacelšanu balsta tornī klātienē apmeklēja vairāk kā divi tūkstoši interesentu. Lokatora tuvumā smiltīs bija iekārtotas arī sēdvietas skatītājiem. Augstskolas mājas lapā bija skatāma tiešraide no notikuma vietas.

Lai gan darbu norisi būtiski varēja ietekmēt gan dažādi tehniski sarežģījumi, gan nelabvēlīgi laikapstākļi, antenas pacelšana balsta tornī noritējusi veiksmīgi. Antenas pacelšana balsta tornī nav noslēdzošai projekta posms, vēl visas vasaras garumā notiks intensīvi darbi pie radioteleskopu modernizācijas un pilnībā tos plānots pabeigt šā gada rudenī.

Antenas pacelšanas darbiem startu deva Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, izšaujot signālraķeti un kopā ar Ventspils Augstskolas rektori Gitu Rēvaldi pārgriežot lenti, kura simboliski turēja antenu pie zemes.

IZM uzsver, ka Ventspils Augstskolas Starptautiskais radioastronomijas centrs tādējādi varēs kļūt par pilntiesīgu «Eiropas Lielās bāzes interferometrijas tīkla» partneri, kas sekmēs zinātnisko darbību un ļaus pilntiesīgi iesaistīties Eiropas kosmisko tehnoloģiju un pakalpojumu nozarē, kas Latvijai ir stratēģiski nozīmīga pētniecības joma.

Starptautiskā radioastronomijas centra galvenie darbības virzieni ir fundamentālie pētījumi astronomijā un astrofizikā, lietišķie pētījumi kosmosa tehnoloģiju jomā, augstas veiktspējas skaitļošanas un lietišķās inženierelektronikas pētījumi.

Jau ziņots, ka antenas pacelšana balsta tornī un nostiprināšana bija daudz sarežģītāks process kā nocelšana rekonstrukcijai. Gandrīz 80 tonnu smago antenu balsta tornī novietoja «Arsava» īpašumā esošais celtnis, kura nogādāšanai Irbenē bija nepieciešamas 30 smagās kravas automašīnu vienības un visas nedēļas laikā notika sagatavošanās process, lai pacelšanu varētu veiksmīgi realizēt. Šāda mēroga antenas rekonstrukcijas darbi līdz šim nebija veikti, tādēļ bija piesaistīti augstskolas inženieri un zinātnieki, kā arī speciālisti no ārvalstīm.

Tāpat jau vēstīts, ka Ventspils Augstskola kopīgi ar citām četrām informācijas, komunikāciju un signālapstrādes tehnoloģiju (IKST) vadošajām zinātniskajām institūcijām Latvijā pēc IZM aicinājuma no 2011.gada īsteno projektu «Iksa-Centrs Informācijas, komunikāciju un signālapstrādes tehnoloģiju valsts nozīmes pētniecības centra izveide» ar mērķi attīstīt šai zinātņu nozarei nepieciešamo infrastruktūru, izmantojot Eiropas Savienības struktūrfondu un valsts budžeta līdzekļus.

Projekta ietvaros plānoti ieguldījumi 15,9 miljonu eiro vērtībā, tajā skaitā ieguldījumi Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūtā «Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs» - 7,522 miljoni eiro. ERAF līdzfinansējums paredzēts 14,196 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā Ventspils Starptautiskajam radioastronomijas centram – 6,715 miljonu eiro apmērā.

Projekta vadošais partneris ir Ventspils Augstskola, kurš īsteno projektu sadarbībā ar Elektronikas un datorzinātņu institūtu, Latvijas Universitāti, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtu un Rīgas Tehnisko universitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu