Laiks gatavoties Jāņiem, būtiski - ko liksim galdā! Sadarbībā ar viesnīcas viesnīcas "SemaraH Hotel Metropole» restorāna «De Commerce Gastro Pub 1871» šefpavāru Jāni Melnalksni «Egoiste» šoreiz mācījās gatavot teicamu alus uzkodu - knapsieriņus. Bet tiem, kam alus neiet pie sirds, - iesakām iemācīties pagatavot rabarberu kvasu!
Jāņu ēdienkartei: knapsieriņi un rabarberu kvass
KNAPSIERIŅI
Nepieciešams
- Ķimenes
- Biezpiens (vēsturiski receptē tiek izmantots sastāvējies vai nedaudz ieskābis biezpiens)
- Sāls
Pagatavošana
Aplej ķimenes ar verdošu ūdeni, tā atdzīvinot to aromātu.
Biezpienam pievieno ķimenes un sāli. Kārtīgi samīca viendabīgā masā - jo biezpiens būs ilgāk stāvējis, jo tas vieglāk padosies.
No masas veido nelielus knapsieriņus - bumbiņu vai konusiņu formā. Jo knapsieriņi ir mazāki, jo ātrāk tie, zem marles stāvot, izžūs. Aptuvenais žāvēšanas laiks - no pāris dienām līdz pat nedēļai!
Žūstot ilgāk, knapsieriņi kļūst cietāki un vieglāk graužami. Glabāt varēsi pat veselu mēnesi.
RABARBERU KVASS
Nepieciešams
- Rabarberi - 500 g
- Cukurs - 300 g
- Ūdens 3 l
- Neplaucētas rozīnes - ieraugam
Pagatavošana
Rabarberu sagriežam, aplejam ar verdošu ūdeni - paturam 5 minūtes. Nolejam. Tad ievietojam ūdenī, pievienojam cukuru, rozīnes un ļaujam norūgt.
Ja stāv siltumā un pa dienu ieliekam - nākamajā dienā jau kvass ir dzerams.
Kad dzēriens ir nostāvējies, nokāšam, iepildām pudelēs un glabājam vēsumā.