Kuru sieru Jāņu galdam izvēlēties?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kuru sieru izvēlēties Jāņu galdam, lai tas būtu pēc iespējas veselīgāks? Atgādinām dažas nianses, kam būtu jāpievērš uzmanība, iegādājoties sierus.

Izvēloties sieru Jāņu vakaram un arī ikdienai, uztura speciāliste Sintija Jākobsone iesaka vispirms izlasīt etiķeti. Lielākā vērība jāpievērš tauku saturam, sāls daudzumam, kā arī e-vielu klātbūtnei.

Kopumā veikalos esošajiem Jāņu sieriem ir salīdzinoši labs sastāvs.

To pamatā ir biezpiens (vājpiena vai pilnpiena), krējums, piens, sviests, olas vai olu pulveris, ķimenes, sāls.

Daudzu Jāņu sieru sastāvs ir labs
Daudzu Jāņu sieru sastāvs ir labs Foto: TVNET

Taču ļoti negatīvi vērtējams tas, ka daudziem citiem sieriem ražotāji sākuši pievienot veselībai kaitīgo garšas pastiprinātāju mononātrija glutamātu jeb E621.

Piemēram, kādreiz «Talsu ritulis» bija bez mononātrija glutamāta, bet tagad šim sieram pievieno šo e-vielu.
Sieram pievienots bīstamais E621
Sieram pievienots bīstamais E621 Foto: TVNET

E621 ir arī citu sieru sastāvā. Šajā ziņā negatīvi izceļas vairāki sieri ar garšvielām bagātinātu miziņu.

Izskatās tik smuki un garšīgi, bet sastāvā ir kaitīgais E621!
Arī šī siera sastāvā ir mononātrija glutamāts
Arī šī siera sastāvā ir mononātrija glutamāts Foto: TVNET

Bieži vien sieriem pievienota arī krāsviela annatto jeb E160b. To uzskata par drošu pārtikas piedevu, bet vienlaikus jāzina, ka

krāsviela annatto var izraisīt arī alerģiskas reakcijas jutīgiem cilvēkiem.

«Jāpatur ir prātā, ka vienmēr ir zināms, kuras produktu sastāvdaļas izraisa alerģiju. Ja produktā ir pievienots annatto, tad šī krāsviela arī varētu būt alerģiskas reakcijas izraisītāja,» viņa skaidroja un rekomendēja izvēlēties sierus bez šīs e-vielas.

«Annatto ir pārtikas piedeva, kas izraisa alerģisku reakciju, tā būtu jāklasificē kā pārtikas piedeva, kura reti izraisa alerģisku reakciju. Lielākajai daļai cilvēku, kuriem jau ir novērotas alerģiskas reakcijas, lietojot annatto saturošus produktus, var tikt izprovocēti jau iepriekš bijuši alerģiski simptomi. Tāpēc pārtikas ražotājiem, kuri ražošanā izmanto šo pārtikas piedevu,

būtu jānorāda, ka tā var izraisīt alerģiskas reakcijas, lai alerģiskie patērētāji varētu izvairīties no alergēniem.

Annatto ir saistīts arī ar kairinātu zarnu sindromu (caureja, vēdera pūšanās). Cilvēkiem, kuri cieš no Kvinkes tūskas, uzturā bieži lietojot annatto saturošu pārtiku, atkal tiks izprovocēti Kvinkes tūskas simptomi un cita veida sarežģījumi.»

Uztura speciāliste iesaka Jāņu sierus to labā sastāva dēļ
Uztura speciāliste iesaka Jāņu sierus to labā sastāva dēļ Foto: TVNET

Uztura speciāliste arī norāda, ka parasti sieriem nepievieno daudz e-vielu.

Bieži vien garākais e-vielu saraksts ir sieriem, kuriem pievienoti dažādi augļi vai rieksti.

Piemēram, sierā, kam pievienoti mango un apelsīni, atrodam daudz vairāk e-vielu nekā blakus esošajos citos sieros.

Līdzīga e-vielu liste ir sieram ar olīvām un sieram, kas ietīts vīnogu lapās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu