Francijā uzbrucējs gāzes rūpnīcā detonē vairākus spridzekļus, atrasta nocirsta galva

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien Francijas centrālajā daļā netālu no Lionas pilsētas kāds vīrietis, nesot islāmistu karogu, uzbrucis gāzes rūpnīcai, nogalinot vienu cilvēku un vismaz desmit ievainojot, ziņo tiesībsargājošās iestādes. Uzbrucējs arestēts; policija šobrīd pārbauda, vai viņam ir bijis līdzinātājs.

Francijas prezidents Fransuā Olands, uzstājoties improvizētā preses konferencē Briselē, paziņoja: «Tas ir terorakts, par to nav nekādu šaubu,» vēsta BBC.

Rūpnīcai uzbrukumu sarīkojušais vīrietis ir arestēts. Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs paziņoja, ka tas ir trīs bērnu tēvs Jasins Sahi, kuram bijusi saistība ar salafistu kustību. Viņš ir aptuveni 30 gadus vecs un bijis zināms Francijas izlūkdienestiem par saviem radikālajiem viedokļiem, taču netika uzskatīts par draudu. Par viņu 2006.gadā tika sākta lieta, taču 2008.gadā tā netika turpināta, sacīja Kazenēvs.

Arestētais vīrietis atsakās runāt ar policistiem. Pēc ministra teiktā, arestēti vairāki ar uzbrucēji saistīti cilvēki, domājams, viņa ģimenes locekļi.

Uzbrukumā cietušās rūpnīcas «Air Products» apkaime tiek pārmeklēta no helikoptera.

Kā ziņo laikraksts «Le Dauphine Libere», uzbrucējs ar automašīnu iebraucis rūpnīcā un ietriecies gāzes balonos, izraisot sprādzienus un ugunsgrēku. Netālu no rūpnīcas atrasts līķis bez galvas. «Saskaņā ar sākotnējo informāciju viens vai vairākas personas ar transportlīdzekli iebrauca rūpnīcā. Tad notika sprādziens,» sacīja viens no avotiem. «Netālu no rūpnīcas tika atrasts līķis bez galvas, taču mēs nezinām, vai tas uz turieni netika atvests. Notikuma vietā tika atrasts karogs ar arābu tekstu.»

Kā pavēstīja varasiestādes, līķa galva esot uzkarināta uz rūpnīcas vārtiem un tā bijusi aprakstīta ar tekstiem arābu valodā.

Kā vēsta vietējie mediji, nogalinātais cilvēks nav rūpnīcas darbinieks. Aptuveni 40 rūpnīcas strādnieki ieslēgušies rūpnīcā, bažījoties par jauniem uzbrukumiem.

«Le Dauphine Libere» vēsta, ka pirms uzbrukuma vīrietis tika manīts braukājam uz priekšu un atpakaļ pie rūpnīcas. Kā pavēstīja avots drošības iestādēs, viņiem pēdējās nedēļās bijusi izsludināta augstākās pakāpes trauksme un viņi bijuši gatavi «šāda veida uzbrukumam».

Uz notikuma vietu nosūtīta Francijas pretterorisma policija un uz turieni devies arī iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs.

Tikmēr Francijas premjerministrs licis pastiprināt drošības pasākumus ap paaugstināta riska objektiem.

Notikušā dēļ priekšlaicīgi vizīti Briselē pārtraucis Francijas prezidents Fransuā Olands, kur viņam bija paredzēts piedalīties Eiropas Savienības līderu samitā.

Parīzes prokuratūra uzsākusi izmeklēšanu par terorismu.

Incidents noticis sešus mēnešus pēc traģiskajiem islāmistu uzbrukumiem karikatūristiem Parīzē, kad tika nogalināti 17 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu