PMLP: nepilsoņiem nav motivācijas mācīties latviešu valodu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai nokārtot Latvijas pilsonības eksāmenu ir grūti? Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) TVNET skaidro, cik grūts jeb viegls ir šis eksāmens un kā tajā sokas tiem, kas vēlas kļūt par Latvijas pilsoņiem.

Precizēts, 7. rindkopa

PMLP Naturalizācijas vadošā vecākā referente Solveiga Ļaksa TVNET norāda, ka pilsonības eksāmens nav sarežģīts: «Eksāmena rakstītājiem priekšlaicīgi ir norādīti visi eksāmena jautājumi. Atliek vien sagatavoties.»

Eksāmenā ir jāzina valsts himna, vēsture, valoda un Satversmes likumi.

Viņasprāt, vairumam Latvijas pilsonības kārtotāju ir sliktas valodu zināšanas. Turklāt nepilsoņiem nav motivācijas mācīties latviešu valodu.

«Tie, kuriem nav nepilsoņa statusa, bet kas vēlas iegūt Latvijas pilsonību, zina latviešu valodu daudz labāk nekā nepilsoņi,» pauž Ļaksa. Izskaidrojuma pilsonības speciālistei nav, bet eksāmenu rezultāti parāda šādu ainu.

Latvijas pilsonību pērn kārtoja vairāk nekā 1300 cilvēku. 58% no viņiem eksāmenu rezultāti bija pozitīvi, bet 42% ne. Savukārt šogad līdz maija sākumam bija vairāk nekā 400 pretendentu, kas kārtoja Latvijas pilsonības eksāmenu.

Vairāk nekā 60%, kas kārtoja eksāmenus pērn, bija krievvalodīgie. Pārējo procentu daļu veido pārstāvji no kaimiņzemēm un trešajām pasaules valstīm.

Interesants fakts, ka pieaug aziātu skaits, kas vēlas iegūt Latvijas pilsonību. PMLP Naturalizācijas pārvaldes vadītājs Igors Gorbunovs TVNET pauž, ka pirmo reizi dzīvē tik daudz reižu spiedis roku ķīniešiem. Tika realizēts Sabiedrības integrācijas fonda ES projekts trešo valstu pilsoņiem, kuriem projekta ietvaros bija iespēja apgūt latviešu valodu. Līdz šim Latvijas pilsonību ieguvis viens ķīnietis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu