Advokāts: Visos pedofilijas gadījumos vainīgajam jāpiespriež reāls cietumsods

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Visos gadījumos, kad noticis dzimumnoziegums vai cita veida fiziska un psihiska vardarbība pret bērnu, vainīgajam jāpiespriež reāls cietumsods, uzskata zvērināts advokāts Aldis Alliks.

Advokāts gan norāda, ka, neesot lasījušam nedz apsūdzības rakstu, nedz Liepājas tiesas spriedumu lietā par netiklo darbību veikšanu ar mazo meitenīti, viņam nav iespējams precīzi komentēt notikušo, tāpēc viņš var izteikties tikai vispārīgi. «Un, vispārīgi runājot, tas tiesas spriedums ir kaut kas prātam neaptverams. Šāds spriedums rada aizdomas, ka pāridarītājus kāds vai kāda īpaši saudzē. Pat noziedzīgajā pasaulē ir savi «tabu», savi morāles principi, un tiem, kuri darījuši pāri bērniem, cietumā nereti nākas izbaudīt uz savas ādas arī ieslodzīto «piespriestos» sodus. Agrāk pedofiliem, kas nonāca cietumā, pat tika «piespriests» un izpildīts «nāvessods«. Tātad kāds vai kāda ir dikti apžēlojies par tiem pervertiem divās paaudzēs - tēvu un dēlu,» tā komentē Alliks.

Alliks atgādina, ka soda noteikšanā pirmais savu vārdu saka prokurors, un tiesai nav neiespējami, bet ir gana sarežģīti piespriest bargāku sodu, nekā to prasa prokurors, kurš it kā pārstāv mūs visus, visu mūsu sabiedrību. Tāpat advokāts stāsta, ka arvien mazāku autoritāti Latvijas juristu aprindās bauda Eiropas Cilvēktiesību tiesa - tās spriedumi nereti liek secināt, ka noziedznieki un viņu tiesības ir svarīgāki nekā viņu upuri un upuru tiesības. «Tā nu laikam arī pamazām Latvijas likumdevēju un tiesu sistēmu pārņem šī sērga.

Cilvēktiesības tiek pārprastas, pārspīlētas.

Piemēram, vēl nesen Krimināllikums 161.pantā kā kriminālsodāmu nodarījumu skaidri un gaiši noteica - pederastiju un lesbiānismu pret nepilngadīgo. Tagad izskatās, ka drīz vien pienāks laiks, kad krimināli tiks sodīts tas, kurš pedofilu ir nosaucis par pedofilu,» pauda advokāts.

«Uzskatu, ka visos gadījumos, kad noticis dzimumnoziegums vai cita veida fiziska un psihiska vardarbība pret bērnu, vainīgajam jāpiespriež reāls cietumsods. Smagākajos gadījumos - mūža ieslodzījums.

Dzimumnoziegums pret bērnu - tas nav un nekad nedrīkst būt normāli. Papildus sodam jābūt ķīmiskai kastrācijai.

Ja tā nelīdz, tad - fiziskai,» tik skarbu viedokli izteicis advokāts.

Alliks arī norāda, ka viņu ļoti iepriecina tas, ka plaša sabiedrība nav mierā ar notikušo. Cilvēki aktīvi diskutējot, tiekot organizēts pikets pie Liepājas tiesas, un tas liecinot, ka latvieši pamazām atbrīvojas no «kalpa kompleksa».

Tomēr viņš pauda neizpratni par lasīto, ka abiem apsūdzētajiem vien jāatmaksā valstij tās cietušajai izmaksātā kompensācija 1120 eiro, kā arī ar tiesāšanos un advokāta pakalpojumiem saistītie izdevumi: «Kā tas var būt, ka valsts izmaksātie 1120 eiro ir vienīgā kompensācija, kuru šajā lietā saņems cietusī? Ir jau, protams, vēl iespēja cietušajai vai viņas pārstāvjiem papildus kompensāciju pieprasīt civiltiesiskā kārtībā.»

Kā ziņots, Liepājas tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu, vēstīja laikraksts «Kurzemes Vārds». Noziedzīgās darbības norisinājušās ilgstošā laika periodā - no 2009.gada līdz 2014.gada 27.februārim. Kad nekrietnās izdarības pret bērnu sākās, meitenītei bija tikai pieci gadi, turklāt 48 gadus vecais Jevgēņijs bija tuvs viņas radinieks, vēsta laikraksts. Ar līdzīgām darbībām nodarbojies arī šī vīrieša 22 gadus vecais dēls. Viņš mazo meitenīti izmantojis laika posmā no 2011.gada līdz 2012.gadam.

Lai gan sākotnēji abi apsūdzētie savu vainu noliedza, tiesas sēdē abi pret sevi izvirzīto apsūdzību atzina, un līdz ar to lietu skatīja bez pierādījumu pārbaudes, raksta «Kurzemes Vārds». Jevgēņijs un Oļegs abi esot liepājnieki, kas iepriekš nav krimināli sodīti un no policijas raksturoti samērā pozitīvi.

Tiesa tēvu sodījusi ar 240 stundu piespiedu darbu un probācijas uzraudzību vienu gadu, bet dēlu - ar 200 stundu piespiedu darbu un probācijas uzraudzību. Abiem solidāri jāatmaksā valstij cietušajai izmaksātā kompensācija 1120 eiro, kā arī katram jāatmaksā valstij ar tiesāšanos un advokāta pakalpojumiem saistītie izdevumi - 201,97 eiro katram. Sodu iespējams pārsūdzēt Kurzemes apgabaltiesā.

Cietušās meitenītes advokāte Sandra Sprūde atzinusi, lai gan situācija neesot vienkārša, viņa spriedumu pārsūdzēšot. Advokāte pauda, ka viņa lūdza piespriest vīriešiem nosacītu brīvības atņemšanu un probācijas uzraudzību, viņiem būtu jāsadarbojas ar probācijas dienestu, kas strādā ar šādiem noziedzniekiem, ar viņiem strādātu psihologs, lai viņu nodarījumi neatkārtotos, un, ja viņi nepiedalītos šajās programmās, viņiem piemērotu reālu brīvības atņemšanu. Savukārt abu apsūdzēto vīriešu advokāte Linda Elsberģe aģentūrai LETA norādīja, ka piespriestais sods abiem apsūdzētajiem vīriešiem ir adekvāts noziedzīgajam nodarījumam un tā laika likumdošanai.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors ir uzdevis Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokuroram pārbaudīt Liepājas tiesas sprieduma likumību un izvērtēt Liepājas prokuratūras prokurores rīcību lietā. Tāpat situāciju pēc pilna sprieduma saņemšanas vērtēs arī Tieslietu ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu