Šlokenbekas ezerā konstatē arī dzīvas zivis; situācija lēnām uzlabojas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts vides dienests (VVD) Šlokenbekas ezerā konstatējis arī dzīvas zivis, pastāstīja VVD pārstāve Jūlija Ņikitina. Šīs zivis gan ir mazāk jutīgas pret skābekļa trūkumu nekā tās, kuras gājušas bojā. VVD jaunas mirušas zivis nav konstatējis.

Viņa norādīja, ka, pateicoties veiktajiem pasākumiem, skābekļa līmenis Šlokenbekas ūdenstilpē ir pieaudzis un situācija ir uzlabojusies kopš brīža, kad pagājušajā piektdienā, 10.jūlijā, izziņota ārkārtas situācija.

Šlokenbekas Dzirnavu ezerā gandrīz divas reizes ir samazināta piesārņojošo vielu izplūde no SIA «Tukuma ūdens» notekūdeņu attīrīšanas iekārtām. Kā informēja Ņikitina, par to liecina VVD dienesta rīcībā esošie analīžu rezultāti. Uz to norādot ķīmiskā skābekļa patēriņa rādītājs un suspendēto vielu parametru samazināšanās.

Taču šie rādītāji vēl pārsniedz VVD Ventspils reģionālās vides pārvaldes izdotajā piesārņojošās darbības atļaujā noteiktos limitus trīs reizes. Šlokenbekas ūdenskrātuvē ir palielinājies skābekļa saturs - no 1,2 miligramiem litrā līdz 4,4. Tas esot uzlabojums, bet normu jeb 6 miligramus litrā, kas ir labvēlīga vide visām zivju sugām, vēl jāsasniedz, norāda VVD.

Notekūdeņi, kas ieplūst attīrīšanas sistēmā, ir kļuvuši mazāk netīri - no ķīmiskā skābekļa patēriņa 4000 miligramiem litrā 3.jūlijā līdz 1600 miligramiem litrā 9.jūlijā. Secināms, ka piesārņojuma slodze ir samazinājusies.

Jau ziņots, ka ūdens piesārņojuma dēļ Tukuma attīrīšanas iekārtās «Tīle» un Slocenes upē noteikts ārkārtas stāvoklis, kas turpināsies līdz 20.jūlijam. Ārkārtas stāvokli Tukuma novada dome izsludināja pagājušajā piektdienā saistībā ar piesārņojumu Tukuma novada Šlokenbekas Dzirnavu ezerā, no kura pēdējo dienu laikā izceltas jau četras tonnas beigtu zivju.

Ārkārtas situācijas laikā ir noteikti ierobežojumi Tukuma pilsētas kanalizācijas tīkla novadāmajiem ražošanas notekūdeņiem, nepalielinot novadāmo notekūdeņu hidraulisko slodzi. Tukuma novada iedzīvotājiem ar šo lēmumu nekādi ierobežojumi netiek paredzēti. Lai Tukuma attīrīšanas iekārtas ātrāk atgūtos, pat būtu nepieciešams palielināt sadzīves notekūdeņu daudzumu.

Kā iepriekš informēja Tukuma novada domē, piektdienas vakarā pieņemtais lēmums paredz Tukuma pilsētas kanalizācijas tīklā novadāmajiem ražošanas notekūdeņiem, kas tiek piegādāti no lielākajiem uzņēmumiem - AS «Tukuma piens» un SIA «Puratos Latvia» - par 30% samazināt notekūdeņu piesārņojumu, nepalielinot novadāmo notekūdeņu hidraulisko slodzi.

Tāpat dome nolēma, sadarbojoties ar Engures novada domi, Šlokenbekas Dzirnavu ezerā uzstādīt aerācijas ozonēšanas sūkņus un nodrošināt ūdens līmeņa nepazemināšanu ezerā, par to noslēdzot sadarbības līgumu ar Engures novada domi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu