Čarlstonas šāvējam izvirza apsūdzības rasu naida noziegumā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV federālie iepriekšējās izmeklēšanas zvērinātie trešdien izvirzīja apsūdzības rasu naida noziegumā un citos punktos Dilanam Rūfam, kurš 17.jūnijā nošāva deviņus afroamerikāņu dievlūdzējus vēsturiskā afroamerikāņu baznīcā Dienvidkarolīnas štata Čarlstonas pilsētā.

Federālās apsūdzības 33 punktos papildina 21 gadu vecajam Rūfam jau agrāk Dienvidkarolīnas štatā izvirzītās apsūdzības slepkavībās un slepkavības mēģinājumos. Notiesāšanas gadījumā viņam var draudēt nāvessods.

«Tāda rasistiski motivēta vardarbība kā šī ir sākotnējais pašmāju terorisms,» preses konferencē Vašingtonā sacīja ASV ģenerālprokurore Loreta Linča, paziņojot par jaunajām apsūdzībām.

«Par šiem noziegumiem Rūfam draud federāli sodi līdz mūža ieslodzījumam vai nāvessodam,» teica Linča, kas pati ir afroamerikāniete.

Baltais amerikānis Rūfs tika aizturēts Ziemeļkarolīnas štata Šelbijas pilsētā dienu pēc tam, kad ar 45. kalibra pistoli «Glock» bija nošāvis deviņus vakara Bībeles studiju dalībniekus Emanuela afrikāņu metodistu episkopālajā baznīcā Čarlstonā.

Starp nošautajiem bija šā dievnama galvenā mācītāja Klementa Pinknija, kas bija arī Dienvidkarolīnas štata senatore. Apšaudē izdzīvoja trīs cilvēki.

Interneta vietnē, par kuras izveidotāju tiek uzskatīts Rūfs, ir pausti rasistiski uzskati par afroamerikāņiem.

Linča sacīja, ka ASV valdība apsūdz Rūfu deviņās slepkavībās un trīs slepkavības mēģinājumos pēc naida noziegumu likuma, kas aizliedz spēka lietošanu kaitējuma nodarīšanai personai uz rases vai ādas krāsas pamata.

Viņš tiek apsūdzēts arī pēc cita naida noziegumu likuma, kas aizliedz spēka lietošanu pret reliģisko uzskatu brīvu izpausmi, informēja ģenerālprokurore.

«Rūfs arī tiek apsūdzēts šaujamieroča lietošanā šajās rasistiski motivētajās slepkavībās un slepkavības mēģinājumos,» sacīja Linča.

Vēl nav izlemts, vai pieprasīt nāvessodu Rūfam, jo šāda lēmuma pieņemšanā svarīga būs konsultēšanās ar upuru tuviniekiem, piebilda Linča.

Dienvidkarolīnas štatā nav likumu par naida noziegumiem, bet tur izvirzītās apsūdzības slepkavībā paredz nāvessoda iespējamību.

Dienvidkarolīnas štatā kopš 1985.gada janvāra ir izpildīti 43 nāvessodi – visi par slepkavībām, bet kopš 2009.gada ir izpildīts tikai viens nāvessods.

ASV federālā valdība kopš 2003.gada nav izpildījusi nevienu nāvessodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu