5 minūšu procedūra izglābj trīs cilvēku dzīvības

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vasara ir atvaļinājumu laiks, bet mediķiem darba netrūkst arī gada karstākajā laikā. Tāpēc Valsts asinsdonoru centrs aicina glābt cilvēku dzīvības un ziedot asinis trīs reizes gadā. Lai uzzinātu, kā notiek asins ziedošana, portāls TVNET devās uz asinsdonoru centra izbraukuma autobusu. Asins ziedošanai jāvelta tikai dažas minūtes, bet tādā veidā var izglābt pat trīs cilvēku dzīvības.

Daudz iespēju nodot asinis

Valsts asinsdonoru centra sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīkmane TVNET stāsta, ka Latvijā ir vairākas vietas, kur var nodot asinis. To var izdarīt Valsts asinsdonoru centrā Sēlpils ielā, P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas klīnikā «Gaiļezers», kā arī septiņās Latvijas pilsētās.

Tāpat asinis var nodot Valsts asinsdonoru centra speciālistu izbraukumos. Kopš 2007.gada centra rīcībā ir arī īpašs autobuss, kas paredzēts tieši asins nodošanai.

Lai asinsdonoru centrā būtu stabili krājumi, ik dienas asinis vajag nodot aptuveni 150 cilvēkiem.

Asinis var ziedot arī konkrētam cilvēkam. Lai to izdarītu, jāzina šā cilvēka vārds, uzvārds un slimnīca, kurā viņš uzturas.

Foto: TVNET

Kā notiek asins nodošana?

Pirms asins nodošanas potenciālajam donoram rakstiski jāatbild uz dažādiem jautājumiem, piemēram, vai viņš slimo ar kādu hronisku slimību, viņam bijušas galvas traumas, lieto medikamentus u.c.

Par donoru var būt, ja cilvēks ir 18 - 65 gadus vecs, sver ne mazāk par 50 kg,

dienā pirms asins nodošanas nav lietojis alkoholu, ir paēdis, izgulējies, atpūties, jūtas labi, ir vesels un pēdējā laikā nav slimojis, pirms tam ir lietojis veselīgu uzturu un daudz šķidruma, kā arī nav nodevis asinis vismaz 60 dienas.

Foto: TVNET

Pēc tam ar donoru aprunājas ārsts, noskaidrojot viņa vispārīgo veselības stāvokli. Tad tiek paņemtas asinis no pirksta, lai noteiktu hemoglobīna līmeni un asins grupu. Tikai pēc tam donors var sēsties krēslā un no viņa vēnas tiek ņemtas asinis.

Vienā reizē donors ziedo 450 ml asiņu.

Vēl 30 ml asiņu tiek paņemts, lai pēc tam veiktu dažādas analīzes, piemēram, uz HIV un citām slimībām. Pēc asins ziedošanas donors saņemot asins analīžu rezultātus.

Pati asins nodošana aizņem aptuveni 5 minūtes, bet jārēķinās, ka kopējais vizītes laiks ir 30-40 minūtes atkarībā no rindas garuma un citiem apstākļiem.

Foto: TVNET

Taustāma un netaustāma motivācija

Gan TVNET uzrunātie donori, gan mediķi atzīst, ka vislielākais gandarījums, nododot asinis, ir apziņa, ka kādam cilvēkam palīdzēts.

Teorētiski ar viena cilvēka nodotajām asinīm var izglābt trīs citu cilvēku dzīvības.

Protams, ir pacienti, kam vajadzīgas vairākas porcijas asiņu.

Likumā noteikts, ka nākamajā dienā pēc asins nodošanas cilvēkam tiek piešķirta brīvdiena. Tiesa, ne visi darba devēji šo normu ievēro.

Foto: TVNET

Brokastu paciņa un konta papildinājums

Tāpat katrs donors saņem brokastu maisiņu, kurā ir zemesrieksti, cepumi, ūdens, sula un cukurs. Apmeklējot autobusu, kā pusdienu kompensāciju piešķir 4,27 eiro, bet donori, kas ziedo asinis Valsts asinsdonoru centrā, P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā vai Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas klīnikā «Gaiļezers», papildus saņem transporta kompensāciju 1,20 eiro.

No 1.jūnija donoriem vairs nedod skaidru naudu, bet gan pārskaita uz kontu nākamajā dienā.

Nākot ziedot asinis, reģistrējoties jāuzrāda savs bankas konta numurs donora kompensācijas saņemšanai.

Ziedojot asins, nepieciešama arī pase, autovadītāja apliecība vai ID karte.

Tīkmane noraida mītu, ka kādas asinsgrupas asinis ir mazāk vajadzīgas. Asinsdonoru centrs pieņem visu asinsgrupu donorus. Ja asinsgrupa ir vairāk cilvēkiem, parasti arī tās asinis ir vajadzīgas lielākam cilvēku skaitam.

Jāpaēd un jāpadzeras

Runājot par darbībām, kas jāveic pirms asins nodošanas, mediķi iesaka paēst vieglas brokastis. Ne tajā rītā, ne iepriekšējā dienā nevajadzētu aizrauties ar ļoti trekniem un ceptiem ēdieniem.

Svarīgi, lai pirms asins nodošanas cilvēks lietotu daudz šķidruma.

Arī pēc tam svarīgi padzerties. Nevajadzētu ēst ļoti karstu pārtiku.

Valsts asinsdonoru mājas lapā iespējams apskatīt, kuras grupas asinis konkrētajā brīdī visvairāk vajadzīgas
Valsts asinsdonoru mājas lapā iespējams apskatīt, kuras grupas asinis konkrētajā brīdī visvairāk vajadzīgas Foto: donors.lv

Dienu pirms asins ziedošanas maltītēm ieteicams izvēlēties šādus produktus: visas saknes, augļus, biezpienu, liesu sieru, biezputras, maizi, liesu gaļu un zivis, medu, sulas, kompotus, ķīseļus, tēju, kafiju, minerālūdeni.

Dienu pirms asins ziedošanas nav ieteicams ēst un dzert: ceptu, piparotu, treknu (vistas, siļķes, lasi, desas, cīsiņus, sieru, speķi), olas, sēnes, kūkas, čipsus, saldējumu, riekstus, šokolādi, kakao, buljonu, jebkuru alkoholu (arī alu), medikamentus, tai skaitā aspirīnu.

Kāpēc kļūst slikti?

Dažkārt donoriem asins ziedošanas laikā kļūst slikti vai viņi noģībst. Par to nevajag satraukties, jo mediķi operatīvi pasniedz ožamajā spirtā samērcētu vates gabaliņu, nogulda horizontāli un piedāvā palikt zem mēles cukuru. Tad parasti donori ātri atgūstas.

Mediķi novērojuši, ka vīrieši asins nodošanas laikā ģībst biežāk nekā sievietes.

Asinis var nodot ik pēc 9 nedēļām jeb aptuveni diviem mēnešiem.

Foto: TVNET

Asins ziedošana pēc ceļojumiem

Interesanti, ka dažādi ceļojumi ierobežo asins nodošanas iespējas. Ir noteiktas valstis, pēc kuru apmeklējuma asinis nedrīkst nodot konkrētu laika posmu (no dažām dienām līdz pat 12 mēnešiem). Tas tiek darīts, rūpējoties par asins un asins komponentu drošību. Tādā veidā var izvairīties no slimībām (piemēram, malārijas, Rietumnīlas vīrusa), kuras iespējams pārnest ar asinīm.

Endēmisko valstu saraksts regulāri tiek atjaunots, un tajā ir iekļauta virkne riska valstu.

Tāpēc tiem donoriem, kam patīk ceļot, ieteicams pirms asins nodošanas zvanīt uz Valsts asinsdonoru centra bezmaksas tālruni 8000 0003 un interesēties, vai pēc konkrētās valsts apmeklējuma ir kādi ierobežojumi asins nodošanai.

Foto: TVNET

Dažas valstis, pēc kuru apmeklējuma ir noteikts periods, kad asinis nedrīkst nodot:

Ķīna - 12 mēneši

Indija - 12 mēneši

Taizeme - 12 mēneši

Turcija (no maija līdz oktobrim) - 12 mēneši

Azerbaidžāna (no jūnija līdz oktobrim) - 12 mēneši

Bulgārija - 28 dienas

Krievija (Astrahaņas, Rostovas, Stavropoles apgabals un Krimas rietumu daļa) - 28 dienas

Kuba - 28 dienas

Francija 14 dienas

Portugāle -28 dienas

Spānija (Andalūzija) - 28 dienas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu