Panda Honkongā kļūst par vecāko jebkad dzīvojušo pandu nebrīvē

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Honkongas izklaides parkā «Ocean Park» mītošā panda Dzja Dzja otrdien sasniedza 37 gadu vecumu, kļūstot par vecāko jebkad dzīvojušo pandu nebrīvē.

Pandu mātītei, kuras sasniegtais vecums ir ekvivalents vairāk nekā 100 gadiem cilvēka mūžā, jubilejā tika pasniegta ledus un augļu sulas torte ar tās virsotnē iegravētu skaitli 37.

«Dzja Dzja ir sasniegusi Ginesa pasaules rekordus divās kategorijās – kā vecākā nebrīvē dzīvojošā panda un kā vecākā jebkad nebrīvē dzīvojusī panda,» paziņoja Ginesa Pasaules rekordu izskatītājs Blaits Raiens Ficviljams svinīgā ceremonijā šajā parkā.

Viņš apsveica pandu ar «pārsteidzošo ilgmūžības sasniegumu».

Dzja Dzja, kuras vārds nozīmē «izcilība», piedzima savvaļā 1978.gadā Sičuaņas provincē Ķīnas dienvidos. 1999.gadā tā tika uzdāvināta Honkongai, atzīmējot bijušās britu kolonijas pāriešanu Ķīnas pārvaldē divus gadus iepriekš.

Iepriekšējais rekordists bija pandu tēviņš Du Du, kurš arī tika notverts savvaļā un 1999.gada jūlijā nobeidzās 36 gadu vecumā zooloģiskajā dārzā Hubejas provincē.

Veterinārārsts Paolo Martelli pastāstīja, ka

Dzja Dzja vēl arvien «staigā apkārt», lai gan tās veselību ietekmēja kataraktas un augsts asinsspiediens.

«Viņa vairāk guļ, tātad mazāk kaut ko dara. Tomēr viņa noveco graciozi, gluži kā jūsu vecmāmiņa,» sacīja Martelli.

Tā kā Dzja Dzja tagad mazāk ēd bambusa dzinumus, viņai tiek doti pārtikas bagātinātāji ar šķiedrvielām.

Lai gan Dzja Dzjas un Du Du precīzi dzimšanas datumi nav zināmi, jo abi pandas piedzima savvaļā, Ginesa Pasaules rekordu grāmata konstatējusi, ka Dzja Dzja pārsniedza iepriekšējo rekordu par dažiem mēnešiem.

Savvaļā tagad mīt mazāk nekā 2000 pandu,

jo to dzīves vide – bambusu meži - sarūk cilvēka saimnieciskās darbības rezultātā, liecina Pasaules dzīvās dabas fonda (World Wildlife Fund, WWF) dati.

Pandu zemās dzimstības dēļ to izdzīvošanai ir svarīgas nebrīvē mītošo pandu vairošanās programmas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu