Noskaidrots Virgin Galactic SpaceShipTwo avārijas cēlonis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ilgstošas izmeklēšanas rezultātā ir izdevies noskaidrot, kādēļ pirms desmit mēnešiem notika komerciālo kosmosa lidojumu kompānijas Virgin Galactic lidaparāta SpaceShipTwo avārija, kuras rezultātā gāja bojā cilvēks, ziņo BBC.

Nacionālā satiksmes drošības pārvalde (National Transportation Safety Board (NTSB)) pēc ilgas izmeklēšanas nupat nākusi klajā ar paziņojumu, ka kosmiskā lidaparāta Virgin Galactic SpaceShipTwo negadījumā, kurā dzīvību zaudēja viens cilvēks, ir vainojams cilvēciskais faktors.

Analizējot pieejamo informāciju par negadījuma apstākļiem, kā arī video ierakstus, NTSB secinājuši, ka neilgi pēc atdalīšanās no nesējlidmašīnas WhiteKnightTwo kosmiskā lidaparāta otrais pilots Maikls Olsburijs (Michael Alsbury) pieļāvis kļūdu un netīšām atlaidis gaisa bremzi, kam pēc paviesošanās kosmosa tukšumā jāveicina SpaceShipTwo atgriešanās atmosfērā un pēcāk nosēšanās.

Gaisa bremžu iedarbināšanas rezultātā uz superizturīgo lidaparātu iedarbojušies milzīgi aerodinamiskie spēki, kas to saplosījuši.

Negadījumā virs Mohaves tuksneša Savienotajās Valstīs dzīvību zaudēja Olsburijs, savukārt lidaparāta pilots Pīters Zībolds (Peter Siebold) guva smagas traumas. Tomēr izdzīvoja, lai varētu kaut daļēji pastāstīt, kas notika 2014.gada 31.oktobrī.

Tikmēr Virgin grupas dibinātājs, britu miljardieris Ričards Brensons pēc iepazīšanās ar NTSB ziņojumu atklāja, ka ir pateicīgs par rūpīgi veikto izmeklēšanu, atkārtoti izteica līdzjūtību bojā gājušā pilota piederīgajiem un lika noprast, ka kosmosa tūrisma programma turpināsies. Pēc viņa teiktā, ir izstrādāta sistēma, kas novērstu gaisa bremzes netīšu iedarbināšanu, un gatavošanās pirmajam šāda veida komerciālajam lidojumam atklātā kosmosā turpinās.

Foto: AP/Scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu