Sāktas vairākas pārbaudes Liepājas bāriņtiesā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Šodien, pēdējā dienā, kad varēja pārsūdzēt maigo spriedumu Liepājas pedofiliem, tapis zināms, ka to pārsūdzējusi arī cietušās meitenītes jaunā ģimene – adoptētāji. Līdz ar to nu jau trīs iesaistītās puses pārsūdzējušas, daudzuprāt, neadekvāti piespriesto sodu. Sāktas arī vairākas pārbaudes Liepājas bāriņtiesā, lai vērtētu tās atbildību, ceturtdien vēstīja LTV «Panorāma».

Liepājas bāriņtiesā paralēli notiek divas pārbaudes - viena par to, vai kriminālprocesa ietvaros bāriņtiesa rīkojusies bērna intersēs, otra – par to, vai ģimene, kurā meitenei nodarīts pāri, uzraudzīta pietiekami rūpīgi.

«Valsts prezidenta kanceleja mums lūgusi izvērtēt Bāriņtiesas rīcību kriminālprocea ietvaros un pēc savas iniciatīvas mēs skatīsim, cik rūpīgi veikta izvēlētās audžuģimenes izvērtēšana,» atzīst Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas VBTAI vadītāja Laila Rieksta- Riekstiņa.

Liepājas bāriņtiesā atzīst, ka pie konkrētās ģimenes darbiniece devusies pat biežāk, nekā nosaka likums. Taču

nekādus pāridarījumus meitenei neatklāja pat psihologs, kas ar viņu strādāja.

Tur valdīja trūkums. Tādēļ bija jākārto iespēja saņemt sociālo pabalstu. Bērns runāja neskaidri, vajadzēja logopēdu. Bija daudzi iemesli iegriezties pie meitenes un viņas vecmāmiņas, Latvijas televīzijai atzīst bāriņtiesas darbiniece, kura uzraudzīja ģimeni. Intervijai viņa nepiekrita, taču viņai šodien jāatbild arī uz inspekcijas jautājumiem - atbraukusi pārbaude no Rīgas.

«Caurskatot to lietu un katru gadu satiekot ģimeni, mums nevienam neradās ne vismazākās šaubas vai aizdomas, ka bērnam tiek darīts pāri seksuāli, un tas arī nebija iemesls, kādēļ bērns tika šķirts no ģimenes,» skaidro Liepājas Bāriņtiesas priekšsēdētāja Taiga Ziemele.

Bērnu no vecmāmiņas ģimenes bāriņtiesa izņēma tāpēc, ka meitenītes acu priekšā pieaugušie dzēra, rupji lamājās un pat kāvās.

Tā nebija droša vide tobrīd jau sākumskolas skolniecei. Sekoja ievietošana audžuģimenē, taču meitene skuma un, to respektējot, audžuģimene, kas nebija no Liepājas, meiteni veda ciemos pie vecmāmiņas. Kādā no šīm ciemošanās reizēm jaunie audžuvecāki arī izdzirdēja, ka meitene cietusi seksuāli. Atklājās, ka vecmāmiņas vīrs un viņa dēls meitenīti gadiem iesaistījuši sevis apmierināšanā. Raidījums, atsaucoties uz tā rīcībā esošu informāciju, vēsta, ka tikai tad, kad viņai ar varu lika ņemt rokā vecmāmiņas vīra dzimumlocekli, bērnam ļāva skatīties kārotās multenes. Bet otrs pāridarītājs gūlās viņai virsū un muti spieda ciet ar roku, lai viņa nekliegtu. Tagad meitene ir adoptēta uz ārzemēm.

«Meitene arī viņiem ne reizi nav pieminējusi, ka būtu veikta seksuāla rakstura vardarbība. Varbūt traucē valodas barjera? Bet par citām lietām viņa stāsta. Arī adoptētāji domā, ka viņai ir vēl ļoti daudz jāpalīdz, lai viņa tiktu tam pāri,» saka Ziemele.

Nu jau trīs puses maigo spriedumu abiem pedofiliem ir pārsūdzējušas. To darījusi gan prokuratūra, gan bāriņtiesa un arī meitenītes pašreizējā ģimene. Liepājas Bāriņtiesas darbinieces rīcību un tiesā teikto tagad vērtē inspektori no Rīgas.

«Viņa to ļoti pārdzīvo, es lūdzu viņai skaidrojumu! Mums visiem tā ir mācība,» uzsver Ziemele. Bāriņtiesas priekšsēdētāja savā praksē atminas tikai vienu gadījumu, kad bērns no ģimenes izņemts šāda nozieguma dēļ. Toreiz ģimene pat nebija viņu redzeslokā. Bērnu izmantoja tētis.

Neviens seksuāli cietis bērns neuzticas bāriņtiesai. «Aizbildnis ir pateicis: «Ja tu tā un tā, es pasaukšu Bāriņtiesu, tevi aizvedīs uz bērnunamu!» Viņi baidās,» atzīst Ziemele.

Rieksta-Riekstiņa uzsver, ka ļoti liela nozīme ir tam, kā notiek saruna ar bērnu. Ar viņu noteikti jārunā bez pieaugušā klātbūtnes. Tāpat jāvēro citas pazīmes, pat zīmējumus. «Savam vecumam neatbilstoša uzvedība, bērns ir pārāk seksualizēts, pārāk daudz zina, daudz pasaka zīmējumi. Speciālists to nesaprot, bet tie, kas zina, redz; ir pieaugušie, no kuriem bērns izvairās, negrib palikt tuvumā. Bet, protams, jo bērns ir mazāks, jo grūtāk to pamanīt,» skaidro VBTAI vadītāja.

Tieši tāpēc par seksuālu pāridarījumu bērnam nereti uzzina tikai pēc pāris gadiem, kad viņš jau ir nonācis citā vidē un jūtas drošībā. Bet ir bērni, kas par to klusē joprojām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu