Noskaidrots, kā veidojās Saturna gredzeni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Dzirdot vārdu Saturns, cilvēkam ir skaidrs, ka runa ir par vienu no astoņām Saules sistēmas planētām, kuras raksturīgākā atšķirības pazīme ir izteiktie gredzeni. Tos astronomi atklāja jau pirms vairāk nekā 400 gadiem, taču līdz pat šai dienai nezināja, kāpēc tie ir tieši tādi, kādi tie ir.

Analizējot iežu un ledus daļiņu izkārtojumu gredzenos, matemātiķi apgalvo, ka tas ir ļoti ilgā periodā notikušu katastrofālu sadursmju sekas. Matemātiķu atklājums arī palīdz izskaidrot, kādēļ gredzenos ir ļoti daudz neliela izmēra daļiņu, savukārt objekti, diametrā lielāki par 10 metriem, ir ārkārtīgs retums, raksta Dailymail.co.uk.

Jaunākā izpēte vedina domāt, ka katrā no Saturna gredzeniem dominē noteikta izmēra daļiņas un ka tas veidojies salīdzinoši nesen planētas ilgajā pastāvēšanas vēsturē. Matemātiskie modeļi un pētījumi varētu arī dot iespēju ar augstu precizitāti prognozēt gredzenu pastāvēšanu ap citām planētām. Pēc zinātnieku domām, objektu sadursmju ātrums palielinās, samazinoties to izmēram. Šā iemesla dēļ notiek ilgais sadursmju un fragmentēšanās process, kura noslēgumā tiek iestājas stabilitāte.

Pētnieki arīdzan domā, ka ar šīm parādībām var izskaidrot arī gredzenus, kas izveidojušies ap Urānu, Jupiteru un Neptūnu, kā arī ap vairākiem asteroīdiem. Tāpat tās varētu dot iespēju prognozēt, kā varētu izskatīties gredzeni ap planētām ārpus Saules sistēmas.

Lesteras universitātes profesors Nikolajs Briljantovs, kas vadīja pētījumu, norāda, ka «Saturna gredzeni mūsdienās jau ir pietiekami labi izpētīti». «Tos veido ledaini gabali, kuru diametrs svārstās no dažām collām līdz apmēram 10 metriem,» - tā Briljantovs, piebilstot, ka šīs daļiņas varētu būt atliekas no kāda katastrofāla notikuma tālā pagātnē, tāpēc par krasi atšķirīgajiem izmēriem nebūtu jābrīnās.

Pētnieki tagad ir pārliecināti, ka Saturna gredzeni ir sasnieguši līdzsvara stāvokli un tāds reiz iestājas ap jebkuru planētu mūsu Galaktikā, kam ir šādi komētu, asteroīdu un mēnešu lausku veidojumi.

Pētnieks norāda, ka sakarība starp daļiņu izmēru un to daudzumu perfekti atbilst matemātiskajam apgriezto kvadrātu likumam. Proti, 2 metrus lielo objektu ir astoņas reizes mazāk nekā 1 metru lielo objektu. 3 metrus lielo objektu Saturna gredzenos ir 27 reizes mazāk un tā tālāk. Šī sakarība ir spēkā līdz pat objektiem, kuru diametrs ir 10 metru. Tā ir robeža, pie kuras gredzenus veidojošo objektu skaits krasi sarūk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu