AFI versija: Top10 gada labākās kinolentes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Amerikāņu filmu institūts (AFI) ir izziņojis aizvadītā gada desmit labākās filmas. Filmu institūta sarakstā iekļautas filmas, kuras uzskata par pretendentēm uz prestižākajām Holivudas balvām. To vidū ir vēsturiskā lesbiešu drāma «Carol» («Kerola») un melnā komēdija par Volstrītu «The Big Short». Desmit labāko filmu sarakstu izraudzījušies kinokritiķi, kino zinātnieki, televīzijas un filmu industrijas profesionāļi, kā arī AFI fonda locekļi. Lūk, labāko filmu desmitnieks.

 
«Straight Outta Compton»
«Straight Outta Compton» Foto: Kadrs no filmas

10. «Straight Outta Compton»

Astoņdesmito gadu beigas, Komptona, Kalifornija. Pieci melnādaini jaunieši cenšas izrauties no skarbās ielu vides, savu neapmierinātību un sāpi izliekot mūzikā. Viņu vārdi - Ice Cube, Dr. Dre, Easy-E, DJ Yella un M.C. Ren.

Gada aprunātākā muzikālā filma «Straight Outta Compton» vēsta par leģendāro repa supergrupu N.W.A.

Šīs filmas veidotāji strādāja kā vienota ģimene - Ice Cube lomu filmā atveido viņa dēls, O’Shea Jackson Junior, filmēšana notika Komptonas ielās, bet tās režisors F. Gary Gray savulaik uzņēma arī vienu no ievērojamākajiem Ice Cube videoklipiem - dziesmai «It Was a Good Day». Visbeidzot, tieši šī filma iedvesmoja Dr. Dre ierakstīt jaunu un savu pēdējo albumu pēc 16 gadu pārtraukuma - «Compton: A Soundtrack» (skat. recenziju).

 
Foto: Kadrs no filmas

9. «Star Wars: The Force Awakens»

Ilgi gaidītā jaunākā «Zvaigžņu karu» filmu sērijas daļa «Spēks mostas» («Star Wars: The Force Awakens») ir jau septītā daļa «Zvaigžņu karu» filmu sāgā, kuras notikumi norisināsies 30 gadus pēc oriģinālās triloģijas pēdējās filmas «Džedaju atgriešanās» notikumiem. Daudzi kritiķi šo filmu jau atzinuši par «triumfu» un «kino klasikas nosaukuma cienīgu». Arī šajā sarakstā augstā 9. vieta.

 
Foto: Kadrs no filmas

8. «Spotlight»

«Spotlight» ir amerikāņu drāma, kuras režisors ir Toms Makartijs (Tom McCarthy). Filma stāsta par avīzes «The Boston Globe» pētniecisko žurnālistu komandu. Filmā redzami tādi aktieri kā Marks Rufalo, Maikls Kītons, Reičela Makadamsa u.c.

 
Room
Room Foto: Kadrs no filmas

7. «Room»

Kinolente «Room» («Istaba») ir Kanādas/Īrijas kopražojums. Trilleris, kura režisors ir Lenijs Abrahemsons. Filmas pamatā Emmas Donohjū (Emma Donoghue) stāsts ar šādu pašu nosaukumu. Izdots latviski, starp citu.

Filmas aktrise Brī Lārsone par lomu šajā darbā jau nominēta ASV Kinoaktieru ģildes balvai.

Piecgadīgā Džeka pasaule ir Istaba. Tajā dzīvo viņš un mamma, pagultē mitinās abu darinātā Olučūska, bet skapī ir droša vietiņa, kur Džeks nakšņo reizēs, kad pie mammas ierodas Vecais Niks. Istabā vēl ir arī televizors, piecas bilžu grāmatas, dažas grāmatas bez bildēm un augstu, augstu gaisā – niecīgs jumta logs. Televizorā var redzēt citus cilvēkus, mašīnas, jūras un kalnus – bet tās visas ir izdomātas lietas, tāpat kā vampīri, Alise Brīnumzemē un Sūklis Bobs. Īstā pasaule ir Istaba.

Džeka mammai ieslodzījums Istabā ilgst jau septiņus gadus. Vienīgais, kas dod spēku izturēt, ir viņas mazais puisēns. Un viņa rada jaunu pasauli, pasauli, kurā mīt tikai viņi vien, pasauli, kas stiepjas vienpadsmit pēdas uz vienu un vienpadsmit pēdas uz otru pusi. Laimīga bērnība, drošība un mīlestība ir grūti iedomājamas tādā vietā, taču viņa dara visu, lai Džeks justos labi.

Un tad pienāk diena, kad viņi varētu izkļūt laukā...

 
Foto: Kadrs no filmas

6. «The Martian»

Holivudas zvaigzne Mets Deimons (Matt Damon) jaunajā fantastikas filmā «The Martian» («Marsietis») iejuties astronauta Marka Veitnija ādā. Pēc neveiksmīgas NASA ekspedīcijas uz Marsu viņš šķietami iet bojā, taču, kā vēlāk izrādās, ir palicis dzīvs. Ko darīt vienam pašam uz Marsa? Kā izdzīvot? Kā sazināties ar Zemi? Režisora Ridlija Skota filma uz ekrāniem nonāca 2. oktobrī.

 
Foto: kadri no filmas

5. «Mad Max: Fury Road»

Asa sižeta kinolenti «Mad Max: Fury Road» («Trakais Makss: Skarbais ceļš») par labāko jau atzinusi ASV Nacionālā kritiķu valde.

Anotācija: Apokaliptiskie notikumi risinās mūsu planētas nomaļākajā nostūrī - bezgalīgā, neauglīgā tuksnesī, kur siro motorizētas bandas. Nespējot rast sirdsmieru kopš sievas un dēla traģiskās nāves, bijušais policists Trakais Makss niknā apņēmībā viens pats cīnās par izdzīvošanu. Taču, kad viņa ceļš krustojas ar dumpīgo imperatori un viņas pavadoņiem, Trakais Makss pievienojas braucējiem un iesaistās nežēlīgās cīņās pret brutālajām bandām, kas viņus vajā.

Režisors - Džordžs Millers.

Lomās: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Nathan Jones, Josh Helman.

 
Foto: Kadrs no filmas

4. «Inside Out»

Šī izglītojošā «Pixar» animācijas filma «Inside Out» («Prāta spēles») stāsta par kādu meiteni vārdā Railija.

Railija ir parasta vienpadsmitgadīga skolniece un, kā jebkuram no mums, viņas uzvedību nosaka piecas galvenās emocijas: Laime, Nemiers, Niknums, Nepatika un Melanholija. Te izrādās, ka Railijai un viņas vecākiem ir jāpārceļas uz dzīvi no mazas pilsētiņas uz trokšņainu megapoli. Katra no Railijas emocijām uzskata, ka tieši viņa vislabāk zina, kas ir jādara šādā situācijā, un meitenes galvā iestājas pilnīgs haoss. Lai iekārtotos uz dzīvi lielajā pilsētā, Railijas emocijām ir no jauna jāiemācās strādāt komandā.

Filma interesantā un izglītojošā veidā stāsta par Railijas un viņas vecāku emocijām, kas vada viņu notikumus dzīvē.

 
Foto: Kadrs no filmas

3. «Carol»

«Carol» («Kerola») ir lesbiešu drāma ar aktrisēm Keitu Blanšetu (Cate Blanchett) un Rūniju Maru (Rooney Mara) galvenajās lomās.

Režisora Toda Heinsa filmas darbība norisinās 1952. gadā Ņujorkā.

 
Foto: Kadrs no filmas

2. «Bridge of Spies»

Dramatiskā Stīvena Spīlberga trillera notikumi balstīti uz vēsturiskiem faktiem un stāsta par Bruklinas advokātu Džeimsu Donovanu (Toms Henkss), kurš tiek ierauts aukstā kara epicentrā. Kļūdams par aizstāvi ASV apcietinātam PSRS spiegam, CIP nosūta Donovanu veikt praktiski neiespējamu uzdevumu - panākt vienošanos par PSRS notvertā amerikāņu pilota atbrīvošanu.

 
Foto: Kadrs no filmas

1. «The Big Short»

Par labāko AFI atzīst biogrāfisko komēdiju «The Big Short» ar Kristianu Beilu, Stīvu Kerelu, Raienu Goslingu un Bredu Pitu galvenajās lomās. Filmas pamatā 2010. gada grāmata ar tādu pašu nosaukumu «The Big Short», un tā vēsta par 2007.-2010. gadu finanšu krīzi, nekustamā īpašuma tirgus burbuli. Uz ekrāniem filma iznāca tikai 11. decembrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu