Bēgļu bērni Latvijā mācās krievu valodā. Vai tas ir normāli?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Droši vien sabiedrība nekad nebūs īsti gatava vairāku simtu bēgļu uzņemšanai, jo šis nav vienkāršs jautājums. Tā intervijā portālam TVNET saka Valsts prezidents Raimonds Vējonis, norādot, ka institūcijām, lemjot par katru potenciālo bēgli, jāizvērtē visi aspekti, tostarp drošība.

Esošai valdībai jāturpina darbs

Vējonis uzskata, ka Laimdotas Straujumas vadītajam Ministru kabinetam jāturpina darbs, jo esošā koalīcija ir vispiemērotākā esošajam parlamenta sastāvam.

Konkrētas personālijas premjera un ministru amatos ir koalīcijas jautājums. Ja koalīcija vai partija uzskata, ka kāds cilvēks ir jāmaina, to var darīt.

Šobrīd valdības izmaiņas var pasliktināt situāciju Latvijā gan iekšēji, gan starptautiski.

Tas var atstāt negatīvu ietekmi arī uz mūsu ekonomisko attīstību un starptautiskajiem kredītreitingiem.

Vējonis nenosauca konkrētu cilvēku, kuru gribētu redzēt premjera amatā, ja Straujumas valdība tomēr krīt. Nākamais premjera kandidāts ir jāizvēlas pašai koalīcijai.

Foto: Ekrānšāviņš no TVNET video

Vai mums jāuzņem bēgļi?

Prezidents atzina, ka droši vien sabiedrība nekad nebūs īsti gatava vairāku simtu bēgļu uzņemšanai, jo šis nav vienkāršs jautājums ne politiķiem, ne sabiedrībai. Pieņemot lēmumus, jāskatās daudz plašāk.

Ir noteiktas procedūras, kā notiek katra potenciālā bēgļa iesnieguma izskatīšana. Institūcijām, lemjot par katru cilvēku, jāizvērtē visi aspekti, tostarp drošība.

No bēgļiem, kam draud dzīvības briesmas, jānošķir ekonomiskie migranti un cilvēki, kas var apdraudēt drošību.

Uz aizrādījumu, ka daļa bēgļu bērnu Latvijā mācās krievu valodā, Vējonis sacīja, ka viņam ir pretēji piemēri, kad bēgļi mācās latviešu valodu, iet latviešu skolās un dejo tautas deju ansambļos.

Lai gan cilvēkam ir tiesības izvēlēties valodu, jāpatur prātā, ka Latvijā valsts valoda ir latviešu valoda.

Latviešu valodai vajadzētu būt pamata izvēlei.
Foto: Ekrānšāviņš no TVNET video

Varam justies droši

Runājot par regulāri izplatīto informāciju, ka Latvijas robežas tuvumā identificēti Krievijas kuģi un lidmašīnas, Valsts prezidents sacīja, ka mēs varam justies droši. Tas saistīts gan ar Latvijas Bruņoto spēku attīstību, gan NATO spēku klātbūtni reģionā.

Vējonis neredz, ka Krievijas-Ukrainas konfliktam paredzams drīzs iznākums. Viņam nav iekšējas pārliecības un ticības, ka tiks izpildīti visi Minskas vienošanās nosacījumi.

Visticamāk, Krievijas-Ukrainas konfliktu varētu iesaldēt.

Ir jautājums, kas notiks nākamā gada sākumā, kad būs beigušies Minskas vienošanās termiņi. Nav zināms, kā rīkosies Eiropas Savienība, ja prasības nebūs izpildītas. Visdrīzāk, tie varētu būt ekonomiski risinājumi, sankciju pagarināšana vai pastiprināšana.

Pat ja konflikts tie iesaldēts, svarīgi, lai nenotiktu militāras sadursmes, kā tas ir patlaban.

Kā cīnīties ar interneta troļļiem?

Runājot par kiberkaru, informācijas karu un interneta troļļiem, prezidents norādīja, ka valsts šai jomā strādā vairākos virzienos. Piemēram, notiek nepārtraukta mūsu informācijas telpas uzraudzība.

Runājot par saturu, kad interneta portālos tiek izplatīts viedoklis, ka Latvija un Baltijas valstis ir neizdevušās, netiek īstenotas speciālas akcijas. Jāstrādā, lai kopumā sabiedrībā viestu uzticēšanos valstij.

Cilvēks, kuram daudz jādomā par izdzīvošanu, vieglāk pakļaujams informatīvā kara spiedienam.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu