Sveicam jaunā mācību gada sākumā!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Latvijas izglītības iestādēs sākas jaunais mācību gads. Tūkstošiem bērnu un jauniešu 1.septembrī dodas uz bērnudārziem, skolām un augstskolām. Lai gan stiprais lietus daudzviet pabojājis svētku prieku, pilsētu un ciemu ielas pilnas smaidošiem bērniem, kuri steidzas uz skolu ar bagātīgu ziedu pušķiem rokās. Portāls TVNET sveic visus Zinību dienā un novēl veiksmi, izturību un sekmes!

Kā novēroja TVNET, tad noskaņojums Rīgas ielās ir pacilāts. Skolēni steidz uz skolu, jo lielākajā daļā skolu svinīgais brīdis ir plkst. 9 vai plkst. 10. Bērniem un viņu vecākiem rokās ir skaisti rudens ziedu pušķi - gladiolas, asteres, dālijas.

Laikā, kad sākās lietus, daudzviet bija sākušies jau svinīgie pasākumi, kas lika skolēniem ātri doties skolas telpās. Bērnu prieku lietus daudz nav pabojājis, taču daudzviet neapmierinātas ir salijušo vecāku sejas.

Uzmanību - bērni!

Sākoties jaunajam mācību gadam, satiksme ielās un uz ceļiem kļūs intensīvāka. Tāpēc autovadītājiem, velosipēdistiem, gājējiem, it īpaši bērniem un bērnu vecākiem, jābūt uzmanīgiem, piedaloties ceļu satiksmē. Valsts policijā norādīja -

vecākiem svarīgi pārliecināties, ka bērns izprot drošību uz ceļa,

un kopā ar mazākiem bērniem izstaigāt maršrutu līdz skolai, kā arī vietām, kurp bērns varētu doties ārpus skolas, piemēram, interešu izglītības iestādēm.

Tāpat svarīgi atgādināt par vietām, kur varētu veidoties bīstamas situācijas, šķērsot ielu tikai atļautās un labi pārredzamās vietās, neiziet uz brauktuves aiz šķēršļa, kas traucē autovadītājam bērnu pamanīt. Pirms došanās pāri brauktuvei pa gājēju pāreju vai šķērsojot ielu pie luksofora, pārliecināties, ka automašīna, kas tuvojas, patiešām apstājas.

Vairāk nekā 20 tūkstoši pirmklasnieku

Izglītības un zinātnes ministrija prognozē, ka 2015./2016. mācību gadā vispārējās izglītības programmās (dienas apmācībā) no 1. līdz 12. klasei mācīsies aptuveni 202 tūkstoši skolēnu, no tiem 1. klasē - aptuveni 22,3 tūkstoši skolēnu.

Šajā mācību gadā Latvijā strādās 755 pašvaldību pamata un vidējās vispārējās izglītības iestādes un 60 privātās pamata un vidējās vispārējās izglītības iestādes

Gaidāmas būtiskas izmaiņas

Šajā mācību gadā skolēnus sagaida vairākas būtiskas izmaiņas.

Piemēram, plānots centralizētā eksāmena fizikā, ķīmijā vai dabaszinībās pilotprojekts. Šajā mācību gadā paredzēts organizēt centralizētā fizikas, ķīmijas un dabaszinību (pēc izvēles) eksāmena pilotprojekta norisi 12. klašu skolēniem.

Tāpat svešvalodu centralizēto eksāmenu plānots aizstāt ar starptautiski atzītu testēšanas institūciju pārbaudījumu. Iecerēta arī svešvalodu agrāka apguve sākumskolā.

Šajā mācību gadā jau 1. un 2. klases skolēni apgūs pirmo svešvalodu.

Pozitīvi, ka valsts apmaksā brīvpusdienas 1.-4. klašu skolēniem. No šā gada 1. septembra valsts apmaksātas brīvpusdienas saņems arī 4. klases skolēni. Iepriekšējā mācību gadā brīvpusdienas saņēma pirmo trīs klašu skolēni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu