TVNET apskats: Jaguar XE un Land Rover Discovery Sport

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šīs automašīnas ir lētākās ieejas biļetes JLR luksusa pasaulē. Tikai - vai tās nav iespiestas uz pārāk lēta papīra?

 
Foto: Jaguar

Kas tas ir?

Jaguar XE ir uzņēmuma lepnums un prieks. Ja finansiāli nesekmīgais X-Type, kurš patlaban kļuvis ļoti iecienīts second hand tirgū, faktiski bija izgatavots no Ford Mondeo, tad XE tapis uz pilnīgi jaunas šasijas, bet virsbūve par 75% sastāv no alumīnija. Uzbraucot uz svariem, tas gan kaut kā nav manāms, jo XE ir tikai pārdesmit kilogramus vieglāks par jaunākajiem tērauda konkurentiem.

Foto: Normunds Avotiņš
Kā jau pienākas kārtīgam Jaguar, XE ir klasiskā piedziņa,

turpretim motoru gammas mugurkaulu veido nevis sešcilindru motori (žēl gan!), bet gan 2 litru četru cilindru turbodzinēji – dīzelis ar 163 vai, kā mūsu gadījumā, ar 180 zirgspēkiem, kas saucas 20d. Benzīna turboagregātam ir 200 vai 240 ZS. Jaguar parūpējies par iespaidīgu komplektāciju izvēli ar krāšņiem nosaukumiem Pure, Prestige, R-Sport un Portfolio. Radības kronis ir Jaguar XE S ar 340 zirgspēku V6 kompresordzinēju no sporta modeļa F-Type S, taču ir aizdomas, ka briti neapstāsies pie sasniegtā.

Foto: Normunds Avotiņš

Land Rover Discovery Sport turpretim lieto jau pārbaudītas vērtības, piemēram, Range Rover Evoque šasiju. Lētākais mūsdienu «lendijs» aizstāj ilgus gadus pārdoto Freelander, kura viens no lielākajiem trūkumiem bija šaurs salons un smieklīgi mazs bagāžnieks. Varbūt tāpēc Discovery Sport ir 10 cm garāks, 8 cm platāks, un par 1300 eiro tam var iegādāties trešo sēdekļu rindu. Labāk gan tā nedarīt, bet pēc nopelniem izmantot bagāžnieku, kurš tagad ir pieklājīgi liels.

Ja neņem vērā dažādo dzinēju izcelsmi, jaudas diagramma iezīmējas ļoti līdzīgi baby-jaguāram: 150 vai 190 ZS dīzelis un 240 ZS benzīna turbomotors.

Mazā Discovery lepnums ir jaunā «deviņrobu» automātiskā pārnesumkārba,

kas savienota ar pastāvīgu visu riteņu piedziņu un vairumā gadījumu arī Terrain Response bezceļa režīmu sistēmu.

Foto: Normunds Avotiņš
 
Foto: Normunds Avotiņš

Kā tas brauc?

Pat nezinu, ar kuru sākt, jo abi ir ārkārtīgi saistoši tieši no braukšanas viedokļa. Jaguar XE gan mazliet pietrūkst lielāko brāļu intuitīvās «ieskrūvēšanās» līkumā, taču priekšējā piekare no F-Type un 51:49 izsvarojums ļauj burtiski izgaršot automašīnu katrā pagriezienā. Dzinējs aiznes slaido sedanu paātrinājumā ar reibinošu vieglumu, bet bremzes ir neparasti jaudīgas automašīnai ar nieka divlitru dīzeli. Skaņas izolācija mazliet atpaliek no vāciešiem, taču kopumā pietiekami labi izolē no ārpasaules trokšņiem.

Jaguar var daudz ko pārmest, taču pelēcīgu vadāmību gan ne,

vien pāreja uz mūsdienās neizbēgamo elektrisko pastiprinātāju mazliet distancējusi braucēju no priekšējiem riteņiem. Ja rodas noskaņojums, var nospiest pogu ar rūtaino karodziņu, kas liks pārnesumkārbai iestiept ātrumus tālāk un ilgāk, bet tahometra bultiņai – turēties pie augstāka cipara.

Visurgājēju tipa radagabals no pretējā autosalona stūra atšķiras jau ar to, ka nokrāsots oranžs kā boja. Par spīti mazliet vieglprātīgajai izcelsmei, Discovery Sport ir īsts sava tēva dēls – iekļūšana salonā notiek, atverot smagas, augstas durvis, uzraušoties uz plata sliekšņa un pēc tam nonākot komandtiltiņā drošā attālumā no zemes. Aizverot durvis, jūties it kā batiskafā, gatavs atbildīgai misijai aiz droši aizdarītas lūkas. Jau pirmajā stūres pagriezienā skaidri jūtams, ka Discovery Sport pārmantojis pamatīgumu, kas izcēla Freelander starp tāda paša izmēra «parketa džipiem».

Nekad neaizmirsīšu, kā senā Freelander prezentācijā Land Rover inženieris pacēla gaisā normāla izmēra amortizatora statni un paziņoja: «Šis ir no Nissan X-Trail! Bet šis...» - tajā brīdī velsieša rokās parādījās kaut kas līdzīgs resnai «bazukai» - «...šis ir mūsējais». Mehāniskā izturība Discovery Sport definēta ar neapgāžamu argumentu, proti, izmēru. Respektējot faktu, ka Freelander piekare tomēr aizņēma pārlieku lielu daļu automašīnas, Discovery Sport aizmugurē uzstādīta jauna daudzsviru konstrukcija, kas: a) atbrīvo vietu trešajai sēdekļu rindai un cilvēcīgam bagāžniekam; b) ir galvenā atšķirība no Evoque ritošās daļas.

Tā kā brauciens ar jauno Land Rover iznāca sasteigts un īss, puse no tā noritēja mežā, kur Discovery Sport vēlreiz pierādīja, ka bagātīgās ģeometriskās pārgājamības norādes instrukcijā nav tukšs izdomājums. Tik tālu mēs diemžēl netikām, taču Terrain Response sistēmai pat ir īpašs režīms braslu pārvarēšanai. Kārpoties pa smilšu bedrēm, degvielas patēriņš nav gluži pirmajā vietā, tomēr, rēķinot vidējo no bezceļa un šosejas, iznāca, ka

Discovery Sport iet Freelander pēdās un neko mazāk par 9 litriem patērēt negrib.

Ar deviņiem ātrumiem automašīnai būtu jābūt ekonomiskākai, taču tā tāda gluži vienkārši nav. Un, ja tā padomā, neatminos saticis kādu, kas nopircis Land Rover tikai tāpēc, ka tas ir ekonomisks.

 
Foto: Jaguar

Kas to pirks?

Beidzot, beidzot, svaiga gaisa malks no karalienes un gin-o-clock zemes, provokatīvi skaista alternatīva visuresošajiem vāciešiem!! Cik ilgi tie, kam nepatīk BMW vai Mercedes, būs spiesti samierināties ar Lexus?! Tomēr karaliskā alternatīva vietām nav īsti pabeigta. Tas, ka Jaguar XE aizmugurē ir maz vietas, diez vai kādu uztrauks, turpretim materiāli un to savienojumi – gan.

Cietas plastmasas un falša klavierlaka XE panelī vienlaikus atsauc atmiņā Honda Accord, Peugeot 508 un pat Hyundai i40,

kas nebūt nav slikti, taču no diženas markas izstrādājuma par 52 500 eiro tā kā gribētos sagaidīt vairāk. Patiesībā, ja sporta stūres viducī nebūtu lēcienā izstiepta jaguāra silueta, XE iekšpusē varētu noturēt par jebko, kam dabonami ādas sēdekļi.

Es neuzstāju, ka piederība Koventrijas leģendai būtu jāapstiprina ar apšuvumu no mēbeļu antikvariāta un Titānika manometriem mērskalu vietā. Tikai gribētos, lai par naudu, kas noliek jūsu durvju priekšā C klasi, mēs saņemtu automašīnu, kuras interjers neatpaliek no Mercedes par pieciem, bet no Audi – par saviem septiņiem gadiem. XE galu galā nav nekāds Rolls-Royce, un tomēr... kaut kas tajā Jaguar tomēr ir tāds, kā nav citiem. Tāpēc ir vismaz vērts to izmēģināt.

Land Rover Discovery Sport akcijas kotējas krietni augstāk – kaut vai tāpēc, ka plikais, funkcionālais salons tam pat ļoti piestāv, bet lācīgās reakcijas šeit drīzāk ir pluss, nevis mīnuss. Lēto Discovery drusku iegāž tikai tas, ka, pateicoties dīlera pārdošanas aktivitātēm, tas it nemaz nav lēts. Topa versijā HSE ar ekstrām fēniksoranžais visurgājējs maksā 57 250 eiro. Nav tik traki? Nav gan, tikai, ja par 59 900 eiro tajā pašā adresē var nopirkt prestižāku un lielāku Range Rover Sport, jābūt vēl līdzsvarotākam par RR «izcili līdzsvaroto piedāvājumu».

Discovery Sport kaut kad būs pieejams arī priekšpiedziņas izpildījumā par mazāk nekā 40 tūkstošiem eiro,

taču pieredze rāda, ka tie, kas notēmējuši uz šobrīd pelnošāko JLR marku, neko daudz neknapinās, bet, tie, kam jāknapinās, brauc ar Nissan Qashqai.

Jaguar XE sākuma cena ir 38 500 eiro, demonstrācijas auto cena – 52 484 eiro. Land Rover Discovery Sport sākuma cena ir 37 200 eiro, demo auto cena – 57 250 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu