Lasītājs nofilmējis pilnu Mēness aptumsumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Portāls TVNET lasītājs Dmitrijs šonakt nofilmējis pilnu Mēness aptumsumu. Viņš raksta: «Vēlētos parādīt šo video portāla apmeklētājiem.»

TVNET jau ziņoja, ka 28.septembra agrā rītā Latvijā bija pilns Mēness aptumsums, ko astronomi gaidīja ar lielu nepacietību, jo iepriekšējais šāda veida aptumsums bija redzams 2011.gada jūnijā, bet nākamā iespēja redzēt pilnu Mēness aptumsumu Latvijā būs 2018.gada 31.janvārī un 27.jūnijā.

Mēness aptumsuma maksimālās fāzes brīdis Rīgā bija plkst. 5.47.

Tā kā Zemi apjož atmosfēra, kas kalpo arī kā gaismas laušanas vide, pilnā aptumsuma maksimumā Mēness nekad nekļūst pilnīgi melns, bet tiek izgaismots tumši sarkanīgā vai brūnganā tonī. Šā iemesla dēļ pēdējos gados plašsaziņas līdzekļos tiek tiražēts termins «asiņainais Mēness».

Turklāt pirmo reizi kopš 1982.gada pilns Mēness aptumsums notika brīdī, kad Mēness, virzoties pa savu eliptisko orbītu, atrodas vistuvāk Zemei. Šādu pilnmēnesi mēdz dēvēt par Supermēnesi, tas ir par aptuveni 14 procentiem lielāks nekā parasts pilnmēness, ziņo ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu