Kas notiek Latvijas islāmticīgo mošejā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā Latvijā dzīvo islāmticīgie? Lai to noskaidrotu, devāmies uz Latvijas Islāma kultūras centru, kas jau vairāk nekā desmit gadus atrodas Rīgā, Brīvības ielā. Centra pārstāvis stāsta, ka «pēdējā laikā islāmticīgo skaits Latvijā strauji pieaugot un daudz latviešu pievēršoties islāmam.» Par to, vai bezdibenis starp Islāma reliģiju un Eiropas vērtībām, pilsoniskās sabiedrības jelkad būs pārvarams, variet paši izdarīt secinājumu.

Latvijas Islāma kultūras centra (LIKC) preses sekretārs Ahmeds Roberts Klimovičs intervijā TVNET stāsta, ka pasaulē esot 1,5-2 miljardi islāmticīgo, bet Latvijā islāmticīgo skaits esot desmit tūkstoši. (ANO oficiālie dati: pasaulē ir 1,6 miljardi islāmticīgo - aut.)

Praktizējošo islāmticīgo skaits gan mērāms 500-600 cilvēkos.

Viņš norāda, ka ne vienmēr cilvēki ar citādāku ādas krāsu ir islāmticīgie.

Vairums Latvijas islāmticīgo dzīvo Rīgā, bet arī ārpus galvaspilsētas ir vairākas lūgšanu vietas, piemēram, Ventspilī.

TVNET apmeklējuma laikā uz lūgšanām pulcējās tikai daži vīrieši, bet svarīgākajās lūgšanās piedalās daudz vairāk ļaužu
TVNET apmeklējuma laikā uz lūgšanām pulcējās tikai daži vīrieši, bet svarīgākajās lūgšanās piedalās daudz vairāk ļaužu Foto: TVNET

Patlaban Rīgā islāmticīgie pulcējas divās vietās - Brīvības ielas un Avotu ielas ēkā, bet nākotnē viņi plāno koncentrēties uz lūgšanām Avotu ielas mošejā, jo Brīvības ielas telpas kļūst par mazām viņu vajadzībām.

Klimovičs neesot dzirdējis, ka Avotu ielā varētu būvēt islāmam raksturīgo minaretu.

Pēdējā laikā islāmticīgo skaits palielinās, jo islāmam pievienojas arvien vairāk jaunu praktizētāju. Ļaudis, kas pieņem šo reliģiju, atsakās no kontracepcijas, un tāpēc parasti ģimenes ir kuplas un bērniem bagātas.

Centra preses sekretārs pauž pārliecību, ka pēc 50 gadiem vairums latviešu būs islāmticīgie.

Klimovičam patlaban ir trīs bērni, bet viņš cer, ka nākotnē būs vēl vismaz tikpat daudz.

Lūgšanu laikā vīrieši mēdz uzvilkt speciālus tērpus
Lūgšanu laikā vīrieši mēdz uzvilkt speciālus tērpus Foto: TVNET

Viņš norāda, ka sabiedrībā valda mīts, ka vairākus bērnus ir grūti izaudzināt. Par to neesot «jācepas». Ja Dievs svētī ģimeni ar bērniem, viņš arī dos iespēju viņus materiāli izaudzināt.

Turklāt islāmticīgās sievietes parasti nestrādā. Tiesa, ar vīra atļauju sievietes var strādāt, bet parasti tās ir «sievišķīgas profesijas», piemēram, vecmāte dzemdību namā vai skolotāja bērnudārzā.

Sievietei darbs veikalā, kur apgrozās arī citi vīrieši, nav ieteicams.

Sievietes darbs ir mājās pie ģimenes, «viņa nav jādzen vergot kādam citam».

Arī lūgšanas sievietēm un vīriešiem notiek pilnīgi nodalīti, jo islāmticīgie uzskata, ka sievietei nav jārunā ar citas sievietes vīru, bet vīrietim nav jārunā ar cita vīrieša sievu.

Islāmā ģimenēm esot būtiska loma, tāpēc sieviešu un vīriešu attiecības ir stingri noteiktas. Sieva kalpo vīram, un vīrs kalpo sievai.

Sievietēm mošejā ierādīta no vīriešiem nodalīta telpa
Sievietēm mošejā ierādīta no vīriešiem nodalīta telpa Foto: TVNET

Islāms pieļauj laulības šķiršanu, bet tam jābūt pamatotam ar ļoti nopietnu iemeslu, piemēram, nespēju radīt bērnus. Bet arī tādā gadījumā ieteicams šo laulību saglabāt un apņemt otru sievu, kam nav problēmu ar dzemdēšanu. Arī krāpšanas dēļ laulību var šķirt.

Korāns ļauj katram vīrietim būt vienlaikus precētam ar četrām sievām.
Aktīvākie islāmticīgie Latvijā ir dažādu tautību un vecuma pārstāvji
Aktīvākie islāmticīgie Latvijā ir dažādu tautību un vecuma pārstāvji Foto: TVNET

96% vīriešu gan dzīvojot ar vienu sievu. No daudzsievības iegūstot visa ģimene, un katra sieviete vīrieti stiprina, viņš teica un piebilda, ka Rietumu sabiedrībā vīrieša vēlmi pēc mīlestības risina ar mīļākajām un prostitūciju.

Patlaban Latvijā neesot ģimeņu, kurās vīrietis dzīvo ar četrām sievām, bet Klimovičs cer, ka viņa ģimene būs pirmā šajā jomā.

Turpinājums sekos

Pēc dažām dienām publicēsim sarunas otro daļu, kurā runāsim arī par ļoti aktuālo bēgļu jautājumu un sieviešu galvassegām, kā arī citiem jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu