«Melanholiskā valša» monēta sagaidīta ar pircēju rindu un koncertu bankā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 6.oktobrī, Latvijas Banka apgrozībā laida Emīlam Dārziņam veltītu piecu eiro sudraba kolekcijas monētu «Melanholiskais valsis». Monēta ir veltījums ģeniālā komponista Emīla Dārziņa skaņdarbam «Melanholiskais valsis», kas ir viena no izcilākajām latviešu simfoniskās mūzikas kompozīcijām.

Latvijas Bankā šorīt veidojās neliela «Melanholiskajam valsim» veltītās kolekcijas monētas pircēju rinda.

Vienlaikus ar monētas izlaišanu Latvijas Bankas telpās notika Emīla Dārziņa dziesmu minikoncerts Latvijas Bankas kora izpildījumā.

Monētas grafisko dizainu veidojis Ilmārs Blumbergs un ģipša modeli - Jānis Strupulis. Monēta kalta Nīderlandes kaltuvē «Koninklijke Nederlandse Munt».

Monētas aversā redzama spoži uzmirdzējusi krītoša zvaigzne, gar monētas malu augšpusē lokveidā izkārtotas varavīksni simbolizējošas septiņas joslas. Savukārt monētas reversā izvietots uzraksts Valse Mélancolique. Saskaņā ar monētas mākslinieka I. Blumberga ieceri krītošā zvaigzne attēlo E. Dārziņa pāragro un traģisko aiziešanu no dzīves, bet varavīksnes septiņi loki raisa sarunu ar Dievu caur mūziku.

Kolekcijas monēta «Melanholiskais valsis» ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā (tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas). Monētas maksimālā tirāža – 5000 eksemplāru.

Monētu var iegādāties Latvijas Bankas kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Teātra ielā 3, Liepājā, un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – numismātikas salonos, grāmatnīcās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 39 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu