Prasa izvākties no avārijas stāvoklī esošas mājas; iedzīvotāji pārsteigti un sašutuši

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Jūsu māja draud sabrukt, tādēļ jums steidzami jāizvācas!» šādu paziņojumu no Rīgas būvvaldes saņēmuši kādas dzīvojamās ēkas dzīvokļu īpašnieki. Noteiktais termiņš – 26. novembris. Iedzīvotāji sašutuši, bet atbildīgās iestādes uzstāj – lēmums ir pamatots.

To, ka Akmeņu ielas dzīvojamā māja sauc pēc remonta, apzinās arī dzīvokļu īpašnieki. Sevišķi pēc tam, kad mājas pagrabā sācis krāties ūdens. Vasaras sākumā pasūtīts būveksperta atzinums par ēkas tehnisko stāvokli, taču atbilde pārsteigusi nesagatavotus – mājā dzīvot nedrīkst.

Pamatu pārseguma konstrukcijas un sienas sākušas brukt. Vakarā mājas iedzīvotāji sašutuši nāk uz kopsapulci. Aptuveni 100 gadu vecajā sešu stāvu ēkā mitinās 90 ģimenes. Tagad Rīgas Būvvalde iedzīvotājus aicina vienoties par mājas iekonservēšanas darbiem un prasa līdz 26.novembrim uz remonta laiku to labprātīgi pamest.

«Mēs gribam visi, es domāju, to aktu apstrīdēt. Apstrīdēt, lai tas nestājas spēkā, un pierādīt, ka tas akts ir sastādīts kļūdaini, sastādīts ar pārkāpumiem,» saka mājas iedzīvotājs Andrejs.

Uzrunātie cilvēki mājas pamest pagaidām negrasās. Gan tāpēc, ka citur nav kur iet, gan tādēļ, ka netic eksperta atzinumam.

«Skaidrs, ka jācīnās. Ja mēs aizbrauksim, tad skaidrs, ka te atpakaļ vairāk nekad neatgriezīsimies. Tad te izvazās visu, logus izņems. Ja neviens nedzīvos, māja aizies bojā,» piekrīt mājas iedzīvotājs Armands.

Iedzīvotāji akmeni met apsaimniekotāju dārziņā – remontētas, viņu ieskatā, nebūtiskas lietas, bet svarīgākais, tai skaitā pagrabs, atstāts novārtā. Tikmēr «Rīgas namu pārvaldnieka» pārstāvis norāda – darām tikai tos darbus, kam mums līdzekļus apstiprina paši īpašnieki. Neatkarīgi no tā, kurš atbildīgs par ēkas nolaišanu līdz šādam stāvoklim, būvvalde paliek pie sava – šobrīd tā nav apdzīvojama un steidzami jāizstrādā iekonservēšanas plāns.

«Ja nekas nenotiks līdz 26. [novembrim], tad būvvalde lems par piespiedu līdzekļiem, tai skaitā par piespiedu naudas [sodu] piemērošanu,» brīdina Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

«Ja mēs redzēsim, ka šī ēka joprojām tiek ekspluatēta, tad pēc vienas vai vēlākais divām nedēļām mēs uzstādīsim ēkas tuvumā norobežojošās zīmes, ka uzturēties ēkā ir bīstami. Un, ja kāds to turpinās darīt, tad ar varu raut ārā no dzīvokļiem... mums tādas pilnvaras neviens nav devis, tad tas ir uz katra paša individuālu atbildību,» saka Vircavs.

Uzrunātie iedzīvotāji saka – naudas kapitālajam remontam viņiem nav. Kopsapulcē nolemts lēmumu apstrīdēt un pieaicināt citu būvekspertu atkārtotai mājas pārbaudei.

Tikmēr «Rīgas namu pārvaldnieks» vērš uzmanību, ka viņu redzeslokā ir vēl vismaz 27 dzīvojamās ēkas, kas ir līdzīgi kritiskā stāvoklī kā šī māja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu