Nobela miera prēmija tiek Tunisijas nacionālā dialoga veicinātājiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nobela miera prēmija 2015. gadā piešķirta Tunisijas Nacionālā dialoga kvartetam, ziņo CNN.

Nobela miera prēmija Tunisijas Nacionālā dialoga kvartetam piešķirta par tā lomu, palīdzot valsts pārejā uz demokrātiju.

Paziņojuma laikā Norvēģijas Nobela komitejas priekšsēdētāja izteicās, ka grupa devusi «izšķirošu ieguldījumu plurālistiskās demokrātijas būvēšanā» pēc 2011. gada tā dēvētās Jasmīnu revolūcijas.

Tika uzsvērts, ka «Jasmīnu revolūcija» ievadīja tā dēvēto Arābu pavasari.

Miera prēmijas piešķiršana miera veicinātājiem Tunisijā ir pārsteigums, iepriekš nacionālā dialoga kvartets netika minēts ticamāko kandidātu vidū.

Tunisijas Nacionālā dialoga kvartetā ietilpst Tunisijas Vispārējā arodbiedrība (UGTT), Tunisijas Cilvēktiesību līga (LTDH), Tunisijas Juristu savienība un Tunisijas Rūpniecības, tirdzniecības un amatniecības konfederācija (UTICA). Kvartets tika izveidots 2013. gada vasarā, kad jaunieviestā demokrātija nonāca uz sabrukuma sliekšņa un draudēja pilsoņkarš, paziņojumā uzsvēra Nobela komiteja.

Nobela miera komiteja atzina: lai gan Tunisijai izdevies izveidot konstitucionālu pārvaldes sistēmu, kura garantē pamattiesību ievērošanu, neatkarīgi no dzimuma, reliģiskās un politiskās pārliecības, citās «Arābu pavasara» valstīs politiskās pārmaiņas nonākušas strupceļā.

Šogad iepriekšējo gadu balvas laureāti, dažādi politiskie un sabiedriskie līderi, kā arī citas prominences prestižajai balvai kopumā bija nominējušas 273 personas un organizācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu