NASA ieguvusi jaunus Encelāda virsmas attēlus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) šodien publiskojusi skaidrākos Saturna pavadoņa Encelāda virsmas attēlus. Tos 14. oktobrī uzņēmusi zonde Cassini un nupat pārsūtījusi zinātniekiem uz Zemes. NASA norāda, ka attēlu un citu datu pārsūtīšana turpināsies vēl vairākas dienas, turklāt Encelāda izpēte ar to nebūs noslēgta.

Encelāds ir viens no 62 Saturna mēnešiem. Tas vēl nav pilnībā izpētīts, taču zinātnieki uzskata, ka zem šā kosmiskā objekta ledus garozas ir ūdens okeāns un tas var būt piemērots dzīvības formu pastāvēšanai.

Jaunākos attēlus Cassini zonde ieguvusi no 1839 kilometru augstuma virs Encelāda, un tie visai detalizēti parāda šā mēneša virsmas īpatnības. Jāpiezīmē, ka Cassini misija Encelāda tuvumā nav noslēgusies. Jau 28.oktobrī plānots riskants lidojums tikai 48 kilometru augstumā virs Encelāda dienvidpola, kur izplūst gāzu mākonis, un NASA tā cer iegūt vērtīgas ziņas par tā ķīmisko sastāvu un attiecīgi atklāt arī Encelāda dzīļu noslēpumus.

Pēdējais lidojums garām Saturna sestajam lielākajam pavadonim notiks 19.decembrī. Lidojums noritēs 4999 kilometru augstumā, un tā laikā Cassini mērīs no Encelāda dzīlēm plūstošo karstumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu