Ēģiptē atvērtas Tutanhamona aukles kapenes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Pēc vairāk nekā divus gadu desmitus ilgušiem izrakumiem Sakarā (35 kilometrus uz dienvidiem no Kairas) svētdien atvērtas Ēģiptes faraona Tutanhamona aukles Maijas kapenes.

Maijas kapenes 1996.gadā atklāja franču ēģiptologs Alēns Zivī. Kapeņu sienas rotā dažādi zīmējumi, kuri skaidri liecina par Maijas statusu. Vienā no tiem Maija attēlota ar jauno faraonu Tutanhamonu klēpī.

Jāpiebilst gan, ka pašas Maijas sarkofāgs kapenēs nav atrasts, jo vēlāk, 22. un 23. dinastijas valdīšanas laikā augstā godā tika turēti kaķi un katakombas, kurās atrodas Maijas kapenes, tika pielāgotas kaķu mūmiju izvietošanai. Tutanhamons, kā arī Maija, ko Zivī dēvē par tā perioda ietekmīgāko sievieti Ēģiptē, piederēja valdnieku 18. dinastijai.

Tutanhamons par Ēģiptes valdnieku kļuva deviņu gadu vecumā un valdīja līdz savai nāvei 19 gadu vecumā. Viņa kapenes Valdnieku ielejā Luksorā tika atklātas 1922. gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu