Par rudens lapu dedzināšanu var piespriest sodu līdz 2100 eiro

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rudenī iedzīvotājiem aktuāls jautājums ir, ko iesākt ar savāktajām koku lapām. Vai tās drīkst dedzināt? Ja drīkst, tad kur un kad? Ja nedrīkst - kurp tās vest?

Atkritumu, tajā skaitā bioloģisko, apsaimniekošanas jautājumi ir katras pašvaldības kompetencē. Tas nozīmē, ka katrai pašvaldībai ir jānodrošina iespēja iedzīvotājiem atbrīvoties arī no šā veida atkritumiem.

Vairākās pašvaldībās, tai skaitā arī Rīgas, jau vairākus gadus bez maksas tiek savāktas koku lapas. «Jau ceturto gadu Rīgas pašvaldība ir noteikusi konkrētas vietas brīvdienās, kad pa nedēļu savāktās lapas var aizvest nodot, pašvaldība tās savāc un aizved uz atsevišķo punktu, kur tās ir jāizgāž,» skaidro Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Uģis Vidauskis. Savukārt, ja pašvaldības organizētā talka ir nokavēta, bioloģisko atkritumu savākšanu par maksu piedāvā atkritumu savākšanas uzņēmumi.

Lapu sadedzināšana ir viens no vienkāršākajiem un biežāk izmantotajiem veidiem, kā no tām atbrīvoties. Katras pašvaldības kompetencē ir izlemt, vai atļaut savā teritorijā dedzināt organiskos atkritumus. Rīgas domē norāda, ka pašvaldībā ir aizliegts dedzināt lapas. Savukārt atsevišķās pašvaldībās saistošie noteikumi paredz, ka sausās lapas, zarus un citus organiskos atkritumus drīkst dedzināt nelielos daudzumos pavasarī. Līdz ar to,

pirms ķeraties pie lapu dedzināšanas, nepieciešams pārliecināties, vai pašvaldības saistošie noteikumi to ļauj.

Pretējā gadījumā šāda rīcība ir sodāma. Rīgas Pašvaldības policijas Latgales pārvaldes galvenais inspektors Sandris Gaiķis komentē: «Lapas dedzināt Rīgā nav atļauts, tās ir jāieliek konteineros kopā ar sadzīves atkritumiem. [..] Ja šie noteikumi tiek pārkāpti, tad, pamatojoties uz Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 75.panta 1.daļu, cilvēkiem tiek piemērots administratīvais sods.» Sods par šo noteikumu neievērošanu fiziskām personām ir no 70 līdz 1000 eiro, juridiskām personām no 280 līdz 2100 eiro.

Nereti iedzīvotāji rudens talku laikā savāktās lapas izmet piemājas mežā. Mēs vēlamies atgādināt, ka šāda rīcība ir uzskatāma par vides piegružošanu. «Par atkritumu nesankcionētu izgāšanu vietās, kur tas nav paredzēts, būs tie paši sodi, tikai lēmums būs bargāks, un ir iespējama pat transportlīdzekļu konfiskācija,» piebilst Rīgas Pašvaldības policijas Latgales pārvaldes galvenais inspektors.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu