NASA atklāj Marsa atmosfēras pazušanas noslēpumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/GSFC

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) beidzot noskaidrojusi un pasaulei darījusi zināmu Marsa atmosfēras izzušanas noslēpumu.

Zinātniekus izsenis mocīja jautājums, kā un kāpēc Marss no siltas, mitras un dzīvībai visnotaļ piemērotas planētas kļuva par dzīvošanai nelabvēlīgu, bīstamu, nedzīvu planētu, kāda tā atainota Holivudas filmā «Marsietis».

NASA MAVEN misijas laikā tagad noskaidrots, ka sarkanās planētas atmosfēru vistiešākajā veidā noēduši Saules vēji. Apliecinājums tam gūts pēc nesena un samērā spēcīga Saules matērijas izvirduma, periodā, kad lādētās daļiņas sasniedza Marsu, kura tiešā tuvumā strādā MAVEN zonde. Tās mērinstrumenti fiksējuši, ka saules vēja lādētās daļiņas (pārsvarā protoni un elektroni), kuras pārvietojas ar apmēram 1,6 miljonu km/h ātrumu, veido magnētisko lauku, bet tas Marsa atmosfērā savukārt rada turbīnas efektu un ģenerē elektrisko lauku, kurš paātrina lādētos atmosfēras gāzu atomus un tos burtiski izšauj kosmosā.

Izmērīts, ka Marss ik sekundi zaudē apmēram 100 gramus atmosfēras gāzu. Tas noteikti šķiet maz, tomēr ilgā periodā zudums ir ievērojams. Piedevām jāņem vērā, ka Saules sistēmas veidošanās sākumā zvaigznes aktivitāte bija lielāka un atmosfēras «zagšana» bija straujāka.

Lai saprotamāk ilustrētu Marsa atmosfērā notiekošo, NASA pat izmanto salīdzinājumu ar no kases aparāta izzagtiem centiem dienā, kas beigās uzņēmumam var radīt milzu zaudējumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu