Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietā pulcējas vairāki simti cilvēku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, kad aprit tieši divi gadi kopš Zolitūdes lielveikala sabrukšanas, vairāki simti cilvēku pulcējās traģēdijas vietā. Vietā, kur gāja bojā 54 cilvēki, aizdegtas daudzas svecītes. Sanākušie pieminēja savus bojāgājušos tuviniekus un pārrunāja traģēdijas iemeslus. Atceroties 2013.gada 21.novembra notikumus, daudzu acīs bija redzamas asaras, skumjas un sāpes.

Pievienots video

Neraugoties uz dzestro vakaru, sanākušo vidū bija gan pieaugušie, gan arī bērni. Bija arī cilvēki ar pavisam maziem bērniem ratiņos.

Pie piemiņas vietas uzslietas vairākas teltis, kur varēja cienāties ar siltiem dzērieniem un par ziedojumiem saņemt grāmatu ar Zolitūdes traģēdijas aculiecinieku atmiņām.

Foto: TVNET

Ap pieminekli un gar žogmalu ir saliktas daudzas svecītes un ziedi, notikuma vietā atradās arī garīdznieki, policisti un ugunsdzēsēji.

No sarkanām svecītēm ir izveidots simbolisks skaitlis «54», kas atgādina par traģēdijā bojā gājušo cilvēku skaitu.

Ap pieminekli salikti vairāki simti svecīšu, vairums sarkanas un baltas. Piemiņas vietas pakāje ir daudziem ziediem klāta.

Foto: TVNET

Pirms pulksten 17 sanāca arvien vairāk cilvēku. Pie pieminekļa bija novietots arī speciāls statīvs, kur cilvēki varēja pie krusta nolikt baznīcas svecītes, un daudzi klātesošie šo iespēju arī izmantoja.

Atceres vietā ziedus nolika arī Rīgas domes un dažu ar traģēdiju saistīto uzņēmumu pārstāvji.

Noskaņa Zolitūdē bija diezgan klusa un drūma, daudzu atnākušo sejās bija asaras.

Lai gan notiekošo iemūžināja daudzi žurnālisti, bojāgājušo tuvinieki bija diezgan noslēgti un ar masu medijiem runāja nelabprāt.

Piemiņas vietu šovakar apmeklēja arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi, kurš intervijā Latvijas radio pastāstīja, ka traģēdijas dienā, brīdī, kad pienāca pirmās ziņas par notikušo, viņš piedalījās tikšanās ar Lietuvas un Igaunijas parlamentāriešiem. Uzzinot par notikušo, iestājās šoks, tikšanās bija pārtraukta. Pēc prezidenta teiktā, arī tagad divus gadus pēc traģēdijas mēs vēl aizvien ikdienā sastopamies ar nekvalitatīviem būvniecības objektiem un ne visi cilvēki sapratuši, cik atbildīgi jāveic savs darbs.

Plkst.17 Priedaines ielā 20 sākās pareizticīgo dievkalpojums.

Savukārt plkst.17.44 - laikā, kad pirms diviem gadiem iegruva «Maxima», atklāj pagaidu memoriālu.

Pēc sešiem vakarā cilvēki jau pamazām sāka izklīst un tikai retais vēl bija palicis lūkojamies sveču gaismās.

Pagaidu memoriāls izvietots nogruvušā lielveikala teritorijā - tur, kur iepriekš atradās ieeja veikalā.

Uz tā vairākās valodās rakstīts: «2013.gada 21.novembrī šajā vietā, Priedaines ielā 20, sagrūstot lielveikalam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti. Rīgas pilsētas dome, pieminot Zolitūdes traģēdiju, ir izveidojusi pagaidu piemiņas vietu kā pirmo simbolisko soli tautas piemiņai uz mūžu.»

Te varat izlasīt Violettas Doroņinas atmiņas par vecāko māsu Viktoriju Vovku, kura gāja bojā Zolitūdes traģēdijā:

Bet šajā rakstā varat izlasīt, kas noticis divu gadu laikā kopš traģēdijas:

Šodien arī atklāja piemiņas grāmatu «Atceries Zolitūdi». Tās fragmentus varat lasīt arī TVNETā:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu