Briselē trešo dienu pēc kārtas ir spēkā visaugstākais pretterorisma trauksmes līmenis

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Briselē pirmdien jau trešo dienu pēc kārtas spēkā ir visaugstākais pretterorisma trauksmes līmenis un pilsētā nekursē metro, bet mācību iestādes ir slēgtas, kamēr policija turpina meklēt vienu no galvenajiem aizdomās turētajiem par Parīzes terora aktu organizēšanu.

«Operācija nav beigusies, tā jāturpina,» sabiedriskajai raidorganizācijai VRT pavēstīja iekšlietu ministrs Jans Žambons.

Iepriekš policija neredzēti plašā operācijā aizturēja 16 par terorismu aizdomās turētas personas, un tiesa pirmdien lems par viņu turpmāku paturēšanu apcietinājumā.

Taču 26 gadus vecais Salahs Abdeslams, kas tiek uzskatīts par vienu no Parīzes teroraktu organizatoriem, joprojām tiek meklēts.

Varasiestādes uzskata, ka Abdeslams tieši piedalījies Parīzes slaktiņā, kura laikā islāmisti noslepkavoja 130 cilvēkus, bet pēc tam atgriezies Beļģijā.

Taču daži mediji izteikuši pieņēmumu, ka viņš varētu būt aizbēdzis uz Vāciju.

Paredzēts, ka Beļģijas draudu analīzes vienība OCAM vēlāk pirmdien atkārtoti izvērtēs Briseles drošības situāciju un lems, vai paturēt spēkā augstāko pretterorisma trauksmes līmeni, kas liecina par «nopietnu un tūlītēju» apdraudējumu.

Premjerministrs Šarls Mišels iepriekš paziņoja, ka varasiestādes bažījas par Parīzei līdzīgu teroraktu iespējamību arī Briselē.

Draudu līmenis līdz ceturtajai pakāpei tika paaugstināts sestdien, kam sekoja tirgu un lielveikalu slēgšana, bet pilsētniekiem tika ieteikts izvairīties no tādām vietām kā stadioni un dzelzceļa stacijas, kur pulcējas liels skaits cilvēku.

Daži Briseles uzņēmumi un organizācijas ieteikušas saviem darbiniekiem pirmdien strādāt no mājām.

Lai gan Eiropas Savienības (ES) un NATO institūcijas savu darbu turpina, tajās īstenoti pastiprināti drošības pasākumi.

Tomēr Žambons sarunā ar raidorganizāciju RTBF uzsvēra, ka pilsētas ekonomiskajai un sociālajai dzīvei ir jāturpinās.

Pērējā Beļģijā izsludināts 3.terorisma draudu līmenis, kas nosaka, ka uzbrukums ir «iespējams un ticams».

Tomēr nekāda informācija par konkrēto draudu raksturu nav publiskota. Varasiestādes vienīgi paziņojušas, ka meklē divus iespējamos teroristus, kas varētu būt apbruņoti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu