ASV piemin «Challenger» katastrofas 30.gadadienu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) ceturtdien piemin 30.gadadienu kopš daudzkārt izmantojamā kosmosa kuģa «Challenger» katastrofas, kas aiznesa septiņu astronautu dzīvības.

Tiek plānots nolikt vainagus Ārlingtonas nacionālajā kapsētā Virdžīnijā un Kenedija kosmosa centrā Floridā, pieminot 1986.gada 28.janvārī «Challenger» sprādzienā, kā arī citās katastrofās zaudētos astronautus.

«Kosmosa izpēte ir viens no grūtākajiem centieniem un no «Apollo 1» līdz «Challenger» un «Columbia» drošsirdīgi amerikāņi ir samaksājuši visaugstāko cenu mūsu centienos izpētīt jaunas robežas,» teikts ASV prezidenta Baraka Obamas paziņojumā ikgadējā NASA Piemiņas dienā. «Tomēr, neskatoties uz briesmām, mēs turpinām tiekties pēc zvaigznēm.»

Reuters video

Īsi pēc stāšanās amatā Obama anulēja NASA programmu atkal nosūtīt misiju uz Mēnesi, norādot, ka vēlas novirzīt līdzekļus tālā kosmosa izpētei un pilotējamai misijai uz Marsu.

Trīs desmitgades pastāvējušā daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģa programma tika izbeigta 2011.gadā.

Pēc tās pārtraukšanas ASV vairs nebija kosmosa kuģu cilvēka nogādāšanai orbītā un kopš tā laika tiek izmantoti Krievijas kosmosa kuģi «Sojuz».

Tajā pašā laikā privātās kompānijas «Boeing» un «SpaceX» gatavo savus kosmosa kuģus pilotējamiem lidojumiem 2017.gadā, bet NASA izstrādā savu kapsulu «Orion» lidojumiem tālā kosmosā.

Kosmosa kuģis «Challenger» 1986.gada 28.janvārī uzsprāga 72 sekundes pēc pacelšanās no Kanaveralas raga kosmodroma

un bojā gāja septiņi ASV astronauti - Maikls Smits, Diks Skobī, Ronalds Maknairs, Elisons Onizuka, Gregorijs Džarviss, Džudita Reznika un Ņūhempšīras štata skolotāja Krista Makolifa.

Šodien NASA piemin arī 2003.gada 1.februārī notikušo katastrofu, kad ieejot atmosfērā, karstuma izolācijas bojājuma dēļ saira kosmosa kuģis «Columbia» ar septiņiem astronautiem. Kosmosa kuģa komandieris bija Riks Hazbends, bet apkalpē ietilpa Villijs Makkūls, Deivs Brauns, Maiks Andersons, Lorela Klārka, Kalpana Čoula un izraēlietis Ilans Ramons.

Tiek pieminēti arī 1967.gada 27.janvārī bojāgājušie astronauti Virdžils Grisoms, Rodžers Čafijs un Edvards Vaits, kuri zaudēja dzīvības sprādzienā kosmosa kuģī «Apollo 1», veicot pacelšanās simulēšanu Kanaveralas raga kosmodromā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu