Ziemeļkorejas līderis: valstij ir miniatūras kodolgalviņas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkorejas zinātnieki ir veiksmīgi izstrādājuši miniatūras termokodolgalviņas, lai tās uzstādītu uz ballistiskām raķetēm un radītu «īstu» atturēšanas līdzekli, trešdien valsts medijos paziņoja Ziemeļkorejas vadītājs Kims Čenuns.

Phenjana jau agrāk ir apgalvojusi, ka tai izdevies miniaturizēt kodolgalviņas, bet šī ir pirmā reize, kad Kims tik tieši ir paziņojis par lūzumu, kas var būt spēles noteikumus mainošs solis Ziemeļkorejas kodolspējām.

Kims arī uzsvēra, ka šīs kaujas galviņas ir «termonukleāras» ierīces, un tas atbilst Ziemeļkorejas apgalvojumam, ka tās ceturtajā kodolizmēģinājumā janvārī tika izmēģināta spēcīgāka ūdeņraža bumba.

«Kodolgalviņas ir tikušas standartizētas, tās miniaturizējot, lai tās būtu piemērotas ballistiskām raķetēm,» Kims uzsvēra, apmeklējot kodoltehniķus. Par viņa teikto vēstīja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

«To var saukt par patiesu kodolatturēšanas līdzekli,» sacīja Kims.

Ziemeļkorejā valdošās partijas laikraksts «Rodon Sinmun» pirmajā lappusē publicēja lielu fotogrāfiju, kurā Kims redzams stāvam sfēriska metāla objekta priekšā. Fotogrāfija bija bez apraksta, un laikraksts tieši neapgalvoja, ka tajā būtu redzama miniaturizētās kodolgalviņas daļa.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja pirmdien draudēja veikt apsteidzošu kodoltriecienu pret Dienvidkoreju un ASV, izsakot šos draudus neilgi pirms tam, kad Dienvidkoreja un ASV pirmdien sāka kopīgus militārus manevrus.

Kims trešdien brīdināja, ka Ziemeļkoreja «nekad nevilcināsies veikt apsteidzošu kodoltriecienu» gadījumā, ja ASV ar sabiedrotajiem mēģinātu graut Ziemeļkorejas kā kodolvalsts nacionālo suverenitāti.

Korejas pussalā ir pieaudzis militārs saspīlējums kopš Ziemeļkorejas janvārī veiktā ceturtā kodolizmēģinājuma un februārī īstenotās liela darbības rādiusa raķetes palaišanas. ANO Drošības padome uz to atbildēja, pagājušonedēļ nosakot jaunas sankcijas pret Ziemeļkoreju.

«Jo stiprāka kļūst mūsu kodoltrieciena spēja, jo spēcīgāks top mūsu atturēšanas līdzeklis pret agresiju un kodolkaru,» sacīja Kims.

Lai gan Ziemeļkorejai ir neliels kodolgalviņu arsenāls, eksperti nav vienisprātis par spēju tās uzmontēt darbspējīgai raķešu sistēmai un par to, cik tālu Phenjana tikusi ar kodolgalviņu miniaturizēšanu. Vairākos ASV un Dienvidkorejas izlūkdienestu ziņojumos un militārpersonu preses konferencēs ir atzīts, ka Ziemeļkoreja gūst strauju progresu šajā jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu