Aicinām iedegties pārmaiņām un šodien svinēt Zemes stundu!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien jau desmito reizi cauri laika joslām visā pasaulē svinēs Zemes stundu. Arī mēs aicinām plkst. 20:30 simboliski izslēgt apgaismojumu un vienu stundu nelietot elektrību, lai parādītu savu apņemšanos rīkoties videi draudzīgāk ikdienā. Šogad Zemes stundas sauklis ir «Iededzies pārmaiņām». Zemes stundas gaidīšanas nedēļā iedzīvotāji un organizācijas tiek aicināti sociālo tīklu Facebook un Twitter kontos dalīties ar mirkļa birku #iededziespārmaiņām un saviem labajiem, zaļajiem ikdienas darbiem.

Kas ir Zemes stunda?

Zemes stunda ir pasaulē lielākā vides akcija,

kas tradicionāli notiek marta pēdējās sestdienas vakarā no 20:30 līdz 21:30 pēc vietējā laika. Līdzīgi kā Jaunā gada sagaidīšana, Zemes stunda tiek organizēta un svinēta ikvienā pasaules daļā, sekojot laika joslu plānojumam. Desmit gadu laikā, kopš notiek Zemes stunda, akcija kļuvusi par globālu kampaņu, kurā ikvienam pasaules iedzīvotājam dota iespēja parādīt savu attieksmi un rīcību vides un dabas ilgtspējas saglabāšanai. Akcijas laikā iedzīvotāji, institūcijas, uzņēmumi, organizācijas ir aicināti simboliski uz vienu stundu izslēgt elektrību, tādējādi paužot savu atbalstu vides un klimata pārmaiņu problemātikai un nepieciešamajiem risinājumiem. «Tas, protams, ir simbolisks akts.

Skaidrs, ka vienā stundā nevar sataupīt to, ko izšķērdē pa gadu.

Bet tas, uz ko mēs aicinām, ir - šajā stundā pabūt kopā, padomāt, ko varam labu darīt dabai un klimatam un cik «zaļi» esam!» aicina Pasaules Dabas fonda valdes priekšsēdētājs Uģis Rotbergs.

Ko darīt Zemes stundas laikā?

  • 2016. gada 19. martā no plkst. 20:30 līdz 21:30 iespēju robežās pašvaldības un uzņēmumi tiek aicināti izslēgt fasādes apgaismojumu labi pamanāmām un pazīstamām, centrālām ēkām vai objektiem (baznīcas, domes ēkas, kultūras nami u.c.), neradot riskus iedzīvotāju drošībai (ielu apgaismojumus ieteicams atstāt, jo akcija ir simboliska).

  • Iedzīvotāji tiek aicināti organizēt Zemes stundai un dabas aizsardzībai veltītus pasākumus savās mājās, darbavietās, uzņēmumos un organizācijās.

  • Domāt un rīkoties videi draudzīgāk katru stundu un katru dienu!

Zemes stundai veltītie pasākumi

Pilsētās

Rīgā centrālais pasākums būs Kārļa Kazāka koncerts kafejnīcā Miit. DAD Cafe priecēs apmeklētājus ar īpašu koncertu Zemes stundas vakarā. Restorānā Domini Canes būs iespēja baudīt vakariņas sveču gaismā.

Valmierā Zemes stundas «Ieskandināšanas pasākumu» akcijā iesaistīsies Valmieras jauniešu dome sadarbībā ar Valmieras jaunatnes centru «Vindu» un Valmieras muzeju, organizējot galda spēļu vakaru.

Jēkabpilī, Krustpils pilī Zemes stundas akcijas ietvaros aicina doties ekskursijā sveču gaismā. Izslēdziet savā mājoklī elektroierīces un apgaismojumu un pavadiet šo stundu noslēpumainā gājienā pa pili.

Liepājā Liepājas universitāte aicina ar velosipēdu izbraukt Zemes stundas simbolu «60+», kā arī iedegt svecītes pie universitātes.

Ventspilī Zemes stundas pasākumus rīkos Ventspils Jauniešu dome sadarbībā ar Ventspils Jauniešu māju. Jau sākot ar 16. martu, Jauniešu sarunu kluba ietvaros jaunieši un interesenti tiek informēti par klimata pārmaiņām, kā arī par katra paša atbildību un to, ko atstājam aiz sevis, tiks piedāvātas radošās darbnīcas. 19. martā Ventspils Jauniešu mājā Zemes stunda tiks sagaidīta neformālā vidē, kur būs iespēja spēlēt dažādas galda spēles sveču gaismā.

Viesītē muzeja Sēlija teritorijā plānota nakts orientēšanās un radošās aktivitātes (izgatavot putniņus no otrreizējās pārstrādes materiāliem). Nakts orientēšanās pulcēs jauniešus no 7 Sēlijas novadiem, kas būs arī viens no posmiem Ģenerāļu kausam (Sēlijas novadu jauniešu aktivitāte visa gada garumā).

Novados

Tērvetes novadā TNJIC (Tērvetes novada jauniešu iniciatīvu centrs) jau 4. gadu organizē Zemes stundas pasākumu. Šis pasākums pulcē gan lielus, gan mazus, un dalībniekiem ir iespēja ne tikai būt kopā, bet arī iesaistīties dažādās rotaļās un aktivitātēs. Noslēgumā, kā katru gadu, tiks laistas gaisā degošas laternas. Pagaidām ir plānotas 5 aktivitātes - šķēršļu josla, «dziesmu kari» un 3 rotaļas.

Olaines novadā akcijas ietvaros Olaines Vēstures un mākslas muzejā notiks pasākums, kura laikā apmeklētāji tiks informēti un izglītoti par klimata pārmaiņām un individuālo atbildību. Pasākumu papildinās arī muzikālais noformējums un vaska sveču gatavošana.

Salas novadā Zemes stundas ietvaros paredzēta nakts orientēšanās, rotaļas un radošās darbnīcas bērniem (burciņu apgleznošana), silta tēja un dziesmu kaujas pie ugunskura, sportistu apbalvošana un muzikāli priekšnesumi.

Lielvārdes novadā akciju aicina atzīmēt Lielvārdes novada Jauniešu dome. Iedzīvotāji aicināti ierasties centra laukumā un stundu pavadīt, piedaloties dziesmu kaujās, apsolot savu apņemšanos Zemei un veidojot Zemes stundas simbolu 60+.

Vecumnieku novadā Zemes stundas ietvaros Vecumnieku tautas namā un tā teritorijā notiks komandu Nakts spēles. Būs dažādi radoši uzdevumi, komandas saliedēšanās aktivitātes, pārbaudījumi un daudz kas cits. Būs interesanti gan pieaugušajiem, gan arī bērniem.

Aknīstes novadā notiks teātru diena, kuras ietvaros plkst.20.30 pasākuma apmeklētāji ar lukturīšiem dosies uz Gārsenes baznīcu, kur sveču gaismā klausīsies dziesmas Roberta Dombrovska izpildījumā, kā arī Dace Geida pastāstīs par baznīcas vēsturi. Aknīstes novadā Teātra dienā piedalīsies gan novada teātru amatieru kolektīvi, gan viesi no citiem novadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu