Brīnumdare bērzu sula. Ko darīt, ja cena par augstu, bet pats tecināt neproti?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējo sniegu saule jau noēdusi un temperatūra beidzot uzkāpusi virs nulles – tātad ir īstais laiks tecināt sulas. Tautā plašāk zināmā un lietotā ir bērzu sula un ne velti – viens bērzs spēj dot līdz pat 20 litriem sulas un tā ir ne vien ar pavasara garšām piesātināta, bet arī vērtīga organismam. Pirmās bērzu sulas ir jau pārdošanā un maksā vidēji 1 eiro litrā. Uzrunājot iedzīvotājus, noskaidrojām, ka daudzi labprāt dzertu bērzu sulu. Labprātāk gan paši tecinātu, nevis maksātu naudu par to, ko dabā var saņemt bez maksas, bet izrādās, ka daudziem tas ir par sarežģītu.

Vai tiešām bērzu sulas tecināšana ir sarežģīta? Mēs devāmies uz mežu noskaidrot un lūdzām talkā nākt bērzu sulas pārstrādes uzņēmuma «Sula» īpašnieku Linardu Libertu, kurš mums atklāj, ka bērzu sulas tecināšana ir vieglāka par vieglu, ja vien līdz bērziem nav mērojams tāls ceļš.

Kad ir bērzu sulu laiks?

Maldīgs ir priekšstats, ka, piemēram, bērzu un kļavu sulas tiek tecinātas vienlaicīgi. Linards atklāj, ka kļavas sulu var tecināt jau februārī, bet bērzu sulu tad, kad ir iestājies īstais pavasaris - sniegs nokusis un gaisa temperatūra pacēlusies virs nulles.

Kurp doties tecināt bērzu sulu?

«Kaut kur dziļi laukos, prom no industrializācijas!» komentē bērzu sulu speciālists. Tecināt jau varot gandrīz jebkur, tomēr pašam patīkamāk būs dzert sulu no koka, kas audzis laukos - mierā un klusumā, zinot, ka mašīnas garām nav braukušas. Linards arī atgādina, ka Latvijas iedzīvotājiem ir tiesības tecināt sulu no viena valsts mežā esoša bērza: «Tāpat kā drīkst nocirst vienu Ziemassvētku eglīti, tāpat arī sulu laikā ģimene drīkst ieurbt vienā bērzā.»

Kā notiek sulas tecināšana?

Ieteicams izvēlēties koku, kura diametrs ir vismaz 30 centimetri, un tajā slīpi jāieurbj aptuveni 5 centimetru dziļš caurums. Linards iesaka neurbt milzīgus caurumus, šeit princips «jo lielāks caurums, jo ātrāk tecēs sula» nestrādā, tikpat labi pietiks ar caurumu, kura diametrs ir 7 milimetri. Tad jāatrod piemērota koka vai, kā mūsu gadījumā, plastmasas caurulīte un par milimetru mazāks urbis. Vēlams urbt tur, kur miza nav tik grubuļaina, ko beigās var ērti aiztaisīt ciet, nepilna metra augstumā no zemes. Linards arī liek aiz auss, ka, urbjot ziemeļu pusē, iztecējusī sula atradīsies ēnā un uzglabāsies ledusskapim līdzīgā temperatūrā, līdz ar to sula ilgāk paliks svaiga. Visvairāk organismam labvēlīgo vielu sulās ir vēl četras stundas pēc tecināšanas, bet jau pēc dienas tajās sākas rūgšanas process.

Cik ilgi var tecināt sulu?

Sulas tecēšanas laiks ir aptuveni 2 - 3 nedēļas, kuru laikā var iegūt 10 - 20 litrus pavasarīgās sulas. Sulas tecēšana parasti sāk apsīkt līdz ar pumpuru plaukšanu, tad arī tecināšana jāpārtrauc. Sulu katru gadu var tecināt no viena un tā paša koka, tikai ik reizi jāizvēlas cita urbuma vieta. Pēc sulas tecināšanas urbumu ieteicams aiztaisīt ar koka tapu un pateikt kokam paldies!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu