EKO produkti veselīgāki un dārgāki - patiesība vai mīts?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

EKO produktus aizvien apvij daudzi mīti: vai tiešām tie ir veselīgāki un vai, tos iegādājoties, būs jāmaksā krietni bargāka cena nekā par parastajiem pārtikas produktiem? Lai noskaidrotu, kas ir patiesība un kas - mīts, rakstu sērijas «Draņķvielām pa pēdām» ietvaros TVNET uzrunāja vienu no Latvijā pazīstamākajiem pavāriem Ēriku Dreibantu, kurš ik dienas rūpējas, lai restorānā «3» tiktu pasniegtas dabas veltes, kuru augšanā nav iejaucies cilvēks un industrializācija.

Vai eko produkti ir veselīgāki?

Eko produktu galvenā kopīgā iezīme ir tā, ka ražošanas process ir lēnāks, tas prasa pacietību, kā arī šajā procesā tiek izmantoti tikai bioloģiski iegūti produkti, tātad netiek izmantotas ķimikālijas vai pesticīdi. Uz jautājumu, vai eko produktu lietošana uzturā ietekmē veselību, Ēriks Dreibants atklāti atbild, ka par to nav pilnībā pārliecināts, tomēr viņa izvēle noteikti būs par labu tieši šo produktu iegādei un gatavošanai. «Par to vēl zinātnieki strīdas, bet es

parasti domāju par to, ko es gribētu labāk ēst pats un ko dot bērniem

- ar ķimikālijām apstrādātu vai dabiski augušu produktu. Protams, mana izvēle ir dabīgi audzis produkts. Ja reiz ir bērta virsū ķīmija vai produkts ir mēslots, lai tas ātrāk augtu, tad mana intuīcija saka, ka nekas labs tur nevar būt,» tā šefpavārs.

Vai eko produkti ir dārgāki?

Runājot par ekoloģisku produktu iegādes izmaksām, Dreibants komentē, ka, salīdzinot konkrētu produktu izmaksas, eko produkti parasti būs 10-20% dārgāki nekā parastie, tomēr, jo iepirkumu grozā būs vairāk eko produktu, jo mazāka būs vēlme nopirkt ko lieku un neveselīgu, kā rezultātā pie kases atstātā kopsumma nebūs lielāka kā tad, ja grozs būs pilns ar parastajiem pārtikas produktiem.

«Ja pie iepirkumu groza satura nepiedomā, tajā būs daudz dažādu draņķu, bez kuriem mēs mierīgi varam iztikt,»

pārliecināts ir Ēriks Dreibants.

Ieguvums

Viens no lielākajiem ekoloģisku produktu izvēles sniegtajiem ieguvumiem nenoliedzami ir ēdiena kvalitāte un garša. «Gatavojot no ekoloģiskiem produktiem, ēdiens būs ar daudz izteiksmīgākām garšām un aromātiskāks,» stāsta šefpavārs. Būtiski ir arī tas, ka nav jāuztraucas par vairākkārtēju produktu mazgāšanu vai obligātu ābolu mizošanu pirms ēšanas. Tāpat arī Dreibants atgādina slaveno teicienu, ka

labāk maksāt dārgāk par ēdienu nekā pēcāk par zālēm.

Veikalā eko produktus var atpazīt pēc eko simbola – zaļā karodziņa. Tas apliecina, ka produkts atbilst visām eko prasībām. Bet visieteicamāk ir atrast zemniekus, kas šos produktu ražošanā iegulda arī sirdi un dvēseli.

Jo lielāks būs pieprasījums, jo lētāki un pieejamāki eko produkti kļūs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu