Grēviņu ledusskapja saturs ir teju perfekts. Vai tavējā arī?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rakstu sērijas «Draņķvielām pa pēdām» ietvaros TVNET devās ciemos pie Grēviņu ģimenes uzzināt, kādi ir viņu ikdienas ēšanas paradumi, iecienītākās pārtikas produktu iepirkšanas vietas un cik liela nozīme tiek piešķirta veselīgam uzturam. Komentēt to, kas atrodams bloga «Viens + Viens» veidotāja Lauras un radio ētera personības Toma ledusskapī un pārtikas un garšvielu plauktos, aicinājām dietoloģi Lailu Meiju.

 
Foto: TVNET

Apsveicami!

Iepazinusies ar Lauras Grēviņas ledusskapja saturu, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas dietoloģijas dienesta vadītāja Laila Meija slavē lielisko produktu izvēli: «Dārzeņu daļa ir ļoti liela, faktiski tā ir viena trešdaļa no visiem produktiem, kas ledusskapī bija. Ir vēl arī augļi, kas neglabājas ledusskapī.»

Dietoloģes komentārs

Bioloģiski audzētu vistu olas un paipalu olas - ļoti labs un veselīgs produkts! Labi, ka olas ir bioloģiskas, jo vistas mēdz barot ar dažādiem produktiem un bieži vides piesārņojums var nonākt vistu olās.

Eko kefīrs un piens - šie ir, bez šaubām, labi piena produkti!

Grieķu jogurts - tam ir augsts tauku procents, apmēram 10%, bet mēs izrunājām, ka ģimenē šo lieto krējuma vietā. Šis ir labs produkts, ja vienu iepakojumu neizēd ātri.

Siers - mēs neredzam, kas tur rakstīts virsū, bet es ticu, ka tas ir īsts siers, nevis siera izstrādājums.

Humuss un pesto - šie produkti ir lieliski dažādām alternatīvām, piemēram, salātiem vai smērēšanai uz maizītes.

Dateles ir labs našķis!

Pasta - šeit ir viena ar bietēm, otra ar brokoļiem un zirņu miltiem, kas no uztura vērtības viedokļa ir apsveicami, jo tās ir augu valsts olbaltumvielas, kā arī tās dāvā lielāku sāta sajūtu. Un, protams, šī pasta ir vizuāli skaista, kas bērniem ir svarīgi.


Tāpat tiek atzinīgi novērtēta graudaugu lielā dažādība: «Reti kurā mājā ir tik daudz dažādi graudaugi. Un puse no tiem ir pilngraudu! Var redzēt, ka piemēram, pilngraudu lazanja ir lietota, tātad nav tā, ka tas nav ēdams.»

Foto: TVNET

Bet šķiet, ka lielākais pārsteigums bija par garšvielām: «Visas ir tīras garšvielas, kur tiešām ir šis garšaugs bez piedevām.» Dietoloģes vienīgais komentārs bija, ka garšvielu iepakojumus būtu ieteicams turēt aizvērtus, lai tās ilgāk saglabātu savas īpašības.

Foto: TVNET
 
Foto: TVNET

Labi!

Produkti, kuri uzturā lietojami nelielos daudzumos.

Dietoloģes komentārs

Riekstu un rīsu piens - tādu var lietot, bet šajā ģimenē īpašas vajadzības nav, jo viņi lieto gan piena produktus, gan ēd arī riekstus. Šeit ir pievienots klāt cukurs, tādēļ tādu varētu kādreiz lietot dažādības pēc.

Bio jogurts - tas ir kā deserts. Tas tiešām ir ļoti salds, tas satur daudz cukura. Pārējās sastāvdaļas ir dabīgas.

Bio saldējums - ar dabīgām sastāvdaļām, to mēs liekam našķu plauktiņā. Ģimenei, protams, deserts ir vajadzīgs.

Marinēti gurķīši - to sastāvs ir pilnībā dabīgs, un tos lieku šajā sadaļā tādēļ, ka sālīti un konservēti ēdieni nav ieteicamākie, bet šiem gurķīšiem sāls saturs ir salīdzinoši zems. Ja tos lieto nelielos daudzumos pie citiem ēdieniem, kā, piemēram, šeit bija pie aukstās zupas, tas ir pilnībā pieņemami.

Bio kokosriekstu ūdens - šim dzērienam lielas jēgas nav, jo tas satur cukurus un minerālvielas, ko uzņem, jau apēdot dārzeņus un augļus. Šis var būt kā kāda dzēriena alternatīva.

 
Foto: TVNET

Neiesakām...

Kad jau likās, ka šīs ģimenes virtuvē viss ir pārāk perfekti, atradām ledusskapī vienu produktu, kuru dietoloģe Laila Meija tomēr neiesaka lietot.

Dietoloģes komentārs

Bio auzu un kafijas dzēriens - šis ir pārāk salds! Šajā ir tik daudz cukura, ka nav vairs nozīmes, vai tas ir bio. Šeit klāt ir arī saulespuķu eļļa, ksantāna sveķi un citas tādas sastāvdaļas, kas būtībā nav vajadzīgas. Kafiju var garšīgu padzert citos veidos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu