Simanovičs: Lielveikalu slēgšanai svētdienās jābūt sabiedrības vienprātīgam lēmumam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau iepriekš ziņojām, ka portālā «Manabalss.lv» tiek vākti paraksti, lai lielveikalus un tirdzniecības centrus Latvijā svētdienās slēgtu. Iniciatīvu rosinājusi Rietumeiropā esošā kārtība. Rīgas Lutera draudzes mācītājs Kaspars Simanovičs sarunā ar portālu TVNET secina: lai gan iniciatīva ir apsveicama, tam vajadzētu būt Latvijas sabiedrības vienprātīgam lēmumam.

Mūsdienu pasaule darbojas 24/7 režīmā

Simanovičs: No vienas puses, šī iniciatīva, protams, ir apsveicama, kaut vai tā vienkāršā iemesla dēļ, ka lielveikalos strādā ļoti daudz cilvēku, un dot šiem cilvēkiem brīvdienu, kas sakrīt ar viņu ģimenes locekļu brīvdienām, tā, manuprāt, ir apsveicama ideja. Laikmets, kurā mēs dzīvojam, paliek aizvien ātrāks un straujāks. Modernās tehnoloģijas nevis mums dāvā vairāk laika, bet paņem aizvien vairāk laika no mūsu dzīves. Rezultātā mēs esam noskrējušies darbos un dažādās aktivitātēs. Mūsdienu sabiedrība no mums pieprasa nemitīgu patēriņu, nemitīgu preču ražošanu, un līdz ar to viss mūsdienu pasaulē darbojas 24/7 režīmā - gan rūpnīcas, gan lielveikali un tamlīdzīgi. No šāda viedokļa nebūtu slikti, ja mums mūsu ikdienā būtu kāds laiks, kad varam daudz lēnāk šo dienu pavadīt kopā ģimenes lokā. 24/7 režīms, protams, to neveicina. Cilvēki strādā dažādos darbos, dažādās iestādēs, dažādos uzņēmumos, un šīs brīvdienas ne vienmēr sakrīt.

Lielveikalu slēgšanai svētdienās jābūt sabiedrības vienprātīgam lēmumam

Simanovičs: Bet, lai šādu iniciatīvu varētu realizēt, ir jābūt sabiedrības vienprātībai. Tādēļ, ka

voluntāri ieviest vienu šādu brīvu dienu nozīmē varbūt ignorēt daudzu cilvēku vajadzības vai izjūtas, kā viņi vēlas pavadīt savu laiku, ar ko viņi vēlas nodarboties.

Atsaukšanās uz Rietumeiropas attīstītajām valstīm, protams, ir vietā, jo šī tradīcija nāk no turienes, tādēļ ka savā vairumā šīs valstis ir kristīgas valstis un kā tādas vienmēr sevi ir apzinājušās, un svētdiena kristīgajā baznīcā ir svēta diena, kurā cilvēki parasti nestrādā un dodas uz baznīcu. Jautājums ir, vai Latvijā, kur mums nav gadu desmitiem un varbūt pat gadu simtiem šāda tradīcija bijusi, šobrīd tādu ieviest būtu iespējams un būtu lietderīgi, un vai tas netiktu darīts uz kādu citu cilvēku rēķina, tas ir jautājums, par kuru ir vērts padomāt! Jo, labi, svētdiena ir svēta diena kristīgajā baznīcā, bet ko darīt ar septītās dienas adventistiem, ar jūdaistiem, kuri svin sestdienu, ko darīt ar musulmaņiem, kuriem svētā diena ir piektdiena? Līdz ar to šis jautājums vairs nav tik vienkārši atbildams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu