Iedzīvotāji: Ārzemēs lielveikalu darbība brīvdienās ir ierobežota, kādēļ pie mums ne?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau iepriekš ziņojām, ka portālā «Manabalss.lv» tiek vākti paraksti, lai lielveikalus un tirdzniecības centrus Latvijā svētdienās slēgtu. Iniciatīvu rosinājusi Rietumeiropā esošā kārtība. TVNET uzrunāja Rīgas iedzīvotājus, kas reiz dzīvojuši ārzemēs un pieredzējuši situāciju, kad brīvdienās lielveikalu darba laiks ir ierobežots, lai noskaidrotu viņu viedokli, vai šādi ierobežojumi būtu piemēroti arī Latvijā.

Ārzemēs lielveikalu darbība brīvdienās ir ierobežota, kādēļ pie mums ne?

Lai gan Latvijā lielveikali strādā gan sestdienās, gan svētdienās, kā arī svētku dienās (izņemot 1. janvāri un 24. jūniju), citur Eiropā veikalu darba laiks nav tik strikts. Piemēram, Dānijā darba likumdošana nosaka – lai cilvēkus nodarbinātu brīvdienās, darba devējam jāmaksā lielāka naudas summa padotajam, tādēļ vairums iepirkšanās centru brīvdienās tiek slēgti. Kā stāsta Agate, kas vairākus gadus dzīvojusi Dānijā, pilsētā ir viens vienīgs veikals, kas brīvdienās ir atvērts, tomēr tā darba laiks ir ierobežots līdz plkst 17:00. «Studējot ārzemēs - gan Dānijā, gan Nīderlandē, tur gan ir atšķirības, bet lielākoties brīvdienās tomēr visi lielveikali un pārtikas veikali ir slēgti, tādēļ liekas, kādēļ lai Latvijā tirdzniecības centri būtu atvērti brīvdienās!?» tā Agate.

Brīvdienas - vienīgā iespēja aizbraukt uz veikalu

Lielbritānijā daži tirdzniecības centri svētdienās ir slēgti, bet vairumam ir saīsināts darba laiks. Anglijas galvaspilsētā Londonā darba laika ierobežojumi gan ir reta lieta. Karīna, kas pusotru gadu dzīvo Londonā, komentē: «Londona ir metropole, tur slēgt veikalus brīvdienās nav reāli. Par Rīgu ir grūti spriest, jo, manuprāt, lielākā daļa darbdienās strādā un brīvdienas ir vienīgā iespēja nopirkt ēdienu un visu pārējo.»

Pie neērtībām pierod

Savukārt Sintija, kas lielāko dzīves daļu pavadījusi, dzīvojot dažādās Eiropas valstīs - Beļģijā, Francijā, Anglijā un Norvēģijā, stāsta, ka visās šajās valstīs veikali brīvdienās pārsvarā ir slēgti un ir gadījušās situācijas, kad tas ir bijis apgrūtinoši: «Es nemelošu, tas ir diezgan apgrūtinoši. Man bija situācija, kad svētdienā pilnīgi nekas nebija ledusskapī, savukārt pirmdiena un otrdiena bija svētku dienas. Bet no otras puses, es esmu gatava būt nedaudz apgrūtināta, lai cilvēki, kuri strādā lielveikalos, svētdienās varētu atpūsties ar savām ģimenēm. Pie tā pierod!»

Arī Francijā svētdienās strādā tikai daži pārtikas veikali, atminas Anna, kas dzīvojusi gan Francijā, gan arī citās pasaules valstīs. «Cilvēki pie tā pierod un ar to rēķinās. Principā jau nav nekāda tāda pirkuma, kas var būt tik ļoti nepieciešams tieši tajā konkrētajā laikā, par kuru nevar padomāt iepriekš, vai kuru nevar pagaidīt,» stāsta Anna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu